islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3740
EURO
34,9623
ALTIN
2.325,52
BIST
9.065,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Mısır: ElEzher mumya kazıp sergilemeyi yasakladı

Mısır: ElEzher mumya kazıp sergilemeyi yasakladı
Mirat Haber Ajansı

Mısır’ın dünyanın en önde gelen dini kurumlarından  El-Ezher Üniversitesi, eski Mısır mezarlarının kazılarını yasaklayarak ve mumyaları sergileyerek protestolara neden oldu. El Ezher’de karşılaştırmalı hukuk profesörü olan Şeyh Ahmed Karima, bu ayın başlarında televizyonda yayınlanan bir açıklamada, mezarların çıkarılmasının İslami öğretilere aykırı olduğunu ve ölmüş Firavunların cesetlerinin çıkarılıp, dolar karşılığında sergilenmesinin yasak olduğunu belirtti. Karima’ya göre mezarların kazılması ölülerin onurunu ihlal ediyor ve İslam hukuku onlara saygısızlık yapılmasını yasaklıyor.

Mumya sergilenmesi mahremiyete aykırı

Bilim insanı, bilimsel araştırma amacı dışında ölülerin mezarlarının çıkarılamayacağını ifade etti. Mezarın, ölümden sonra insanı barındırması için Allah’ın bir nimet olarak verdiğini sözlerine ekledi. Müzeler, Firavunların hazinelerini sergileyebilir, medeniyetleri ve mumyalama hakkında konuşabilirler, ama cesetlerini göstermeden, dedi. Ancak, eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek döneminde tarihi eserlerden sorumlu devlet bakanı olarak atanan önde gelen Mısırlı arkeolog ve Mısırbilimci Zahi Havas kararı eleştirdi. Havas ayrı bir röportajda, Müslümanların, Hıristiyanların veya Yahudilerin mezarlarını kazmıyoruz, bunlar putperestti dedi. Eski Eserler Bakanlığı’nın görevinin eski insanların büyüklüğünü canlandırmak ve uygarlıklarını günümüz insanlarına tanıtmak olduğunu ifade etti. Şeyh Karima’nın görüşü, mezarları kurcalayan ve mumyaları yok eden hırsızlara uygulanabilir, ancak arkeologlar, tabutlarını, mezarlarını ve mumyalarını restore ederken bu insanları ölümsüzleştirmek için çalışıyorlar, diyen Havas, Karima ile mumyaların Ulusal Mısır Medeniyeti Müzesi’ne transfer edilmeden önce sergilenme biçiminin aşağılayıcı olduğu konusunda hemfikirdi, ancak artık uygun şekilde her mumyanın içinde yaşadığı tarihi çağın ayrıntılı bir açıklamasıyla ‘medeni bir şekilde’ sergilendiklerini iddia ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.