islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

BOR KATKILI ÇEVRECİ LİTYUM İYON PİL, SERİ ÜRETİME HAZIR

BOR KATKILI ÇEVRECİ LİTYUM İYON PİL, SERİ ÜRETİME HAZIR
11 Ocak 2024 13:30
A+
A-

Eskişehir’de, TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Destek Programı’ndan faydalanan Tayko Pil Üretim AŞ, bor katkılı çevreci lityum iyon pil üretimine geçti. Firma, otomobillerden oyuncaklara kadar geniş bir kullanım alanına sahip olan 3 voltluk CR-2032 pilin prototipini geliştirerek, seri üretime hazır hale getirdi.

Kuruluşun arkasındaki isim, Dr. Tayfun Koçak, Eskişehir AR-GE ve İnovasyon Kuluçka Merkezi’nde 2021’de kurulan şirketiyle günlük 500 pil üretim kapasitesine ulaştı. Üretilen pil, otomobil uzaktan kumandalarından oyuncaklara, basküllerden bilgisayarlara kadar birçok alanda kullanılabiliyor.

Koçak, bor katkılı çevreci pilin özelliklerini vurgulayarak, genellikle kullanılan toksik maddelerin yerine çevre dostu malzemeler kullandıklarını belirtti. Türkiye‘de benzeri ürünlerin olmadığını ifade eden Koçak, pilin Avrupa Patent Ofisi’nde elektronik iletkenlik üzerine patent aldığını ve TÜRKPATENT’e başvuruda bulunduklarını açıkladı.

Türkiye‘de aktif olarak faaliyet gösteren lityum iyon pil üreticilerine değinen Koçak, kalem pil sınıfında piller üreten ASPİLSAN ve prizmatik pil üretimi yapan Pomega-Kontrolmatik’i örnek verdi. Ancak, CR-2032 sınıfındaki pilin Türkiye’de üretilen bir ürün olmadığını vurguladı.

Koçak, gelecek hedeflerine yönelik olarak yatırımcılarla görüşmeler yaptıklarını ve daha hızlı, yüksek kapasiteli üretim planladıklarını belirtti. Şu anda ücretsiz olarak distribütörlere gönderdikleri pilin yanı sıra, daha büyük piller üretme planlarının da olduğunu açıkladı.

Proje, çevre dostu ve uzun ömürlü özellikleriyle dikkat çekiyor. Ayrıca, 2022’de düzenlenen çeşitli yarışmalarda birincilik ve ikincilik ödüllerine layık görüldü. Koçak, 300 bin dolarlık bir yatırıma ihtiyaçları olduğunu ve bu yatırım karşılığında pay vereceklerini belirterek, gelecekte daha büyük piller üretmeyi hedeflediklerini ifade etti.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.