islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C

MUSA EBU MERZUK: “ATEŞKESİN ÖNÜNDEKİ ENGEL ABD”

MUSA EBU MERZUK: “ATEŞKESİN ÖNÜNDEKİ ENGEL ABD”
9 Kasım 2023 11:24
A+
A-

Yeni Şafak’a konuşan Hamas Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Musa Ebu Merzuk, ateşkesin önünde ki engelin ABD olduğunu belirtti.

Merzuk, “Bu çatışmaları ve savaşı ABD’nin kendisi kontrol ediyor ve yönetiyor. ABD SİHA’ları Gazze semalarında. Savaş gemileri Filistin kıyılarında. Bölgedeki ülkelere İsrail’i korumak için baskı yapıyor. ABD ateşkesi isteseydi, ateşkes çoktan sağlanmış olurdu” dedi.

Musa Ebu Merzuk yaptığı açıklamalarda, İsrail hakkında ilginç tespitlerde de bulundu. “Bölgenin en güçlü ordusu ve dünyanın en güçlü istihbaratına sahip olarak gösterilen İsrail’in bu kadar hızlı yıkılacağını tahmin etmiyorduk. Çatışma başladığında bu orduyu karşımızda göremedik” dedi.

GERÇEK ZAFER CEPHEDE KAZANILIR

İsrail’in, Gazze Şeridi’ndeki en deneyimli tümeni olan Gazze Tümeni’nin savaşamadığını kaydeden Ebu Merzuk, kara harekatında zafer elde edeceklerini söyledi. Ebu Merzuk, sölerine şöyle devem etti:

“Tümenin tamamı çöktü. Gazze birliğinden bahsediyoruz. Hepsi öldürüldü, yakalandı veya yaralandı. Gazze Şeridi çevresinde işgal güçlerine ait birçok nokta artık yok. Kara harekatı başladı ancak geri çekiliyorlar, kayıpları büyük. Doğruyu söylemek gerekirse İsrail ordusunu bu kadar zayıf görmek bizi şaşırttı. Sivilleri uçaklarla bombalamak güç değil, zafer ifade etmez. Gerçek zafer, cephede savaşarak kazanılır. Onlarla sahada yüzleşeceğiz”

ABD ATEŞKES İSTESE, ÇOKTAN SAĞLANIRDI

Ebu Merzuk, ateşkesin önündeki en büyük engelin ABD olduğunu da ifade etti. Ebu Merzuk “Ateşkes ABD’ye bağlı. İsrail’e en çok destek veren ABD. ABD SİHA ve İHA’ları Gazze semalarında, savaş gemileri Filistin kıyılarında. Gerek silah, gerek para her şeyi sağlıyorlar. Ayrıca süreçle alakalı siyasi kılıflar oluşturuyorlar. Bölgedeki bütün ülkelere de İsrail’i kurtarmak için baskı yapılıyor. Bu yüzden ateşkes ABD’ye bağlı. ABD yönetimi ateşkes istese, çoktan sağlanırdı” ifadelerini kullandı.

ESİRLER ATEŞKES OLDUĞUNDA SERBEST BIRAKILACAK

Hedeflerinin başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti olduğunu vurgulayan Musa Ebu Merzuk, “Bu işgal uluslararası hukuka aykırıdır. Batı Şeria ve Kudüs’te doğrudan işgal vardır. Gazze Şeridi’nde bir kuşatma ve işgal vardır. Halkımızın özgürlüğü ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir devletin kurulması için yola çıktık” dedi.

El Kassam Tugayları’nca esir alınan siviller hakkında da bilgi veren Merzuk, “esirlere ihtiyaçları olmadığını, onları kendilerini korudukları gibi koruduklarını ve ateşkes olduğunda serbest bırakacaklarını” açıkladı.

KINAMA YETMEZ PETROL KESİLMELİ

ABD’nin bölge ülkelerini tehdit ederek İsrail’e karşı yaptırım konusunda isteksiz hale getirdiğini belirten Musa Ebu Merzuk, “Bu ülkeler bir şeyler yapıyor ama ABD’nin müsaade ettiği kadar” dedi.

Bu operasyonun direnişi başlattığını vurgulayan Ebu Merzuk, “Bu, Kassam Tugayları tarafından yürütülen bir savaş. Hiçbir ülkeden fazlasını istemiyoruz. Bölgedeki tüm direniş savaşçılarının, tüm Arap ve İslam ülkelerinin, barışseverlerin Gazze Şeridi’ndeki direnişimizin yanında durmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Filistin için İslam dünyasından daha fazla destek beklediklerini belirten Ebu Merzuk, Müslüman ülkelere şu sözlerle çağrıda bulundu:

“Daha önce Arap savaşlarında, Arap davasını desteklemek için petrol ambargosu uygulandığını çok iyi biliyoruz. Bugün de bu Siyonist varlığa yardım edenlerin petrolü durdurulabilir. Arap ve Müslüman ülkeler ateşkes için daha fazla adım atabilir. İslam ülkeleri açıklama ve kınamalarla yetinmemeli. Pratik adımlar olmalı”

Ebu Merzuk, Gazze’deki sivillerin durumuna da dikkat çekerek uluslararası topluma şöyle seslendi: “Bu yapılanlar katliamdır. Okullar, hastaneler bombalanıyor. Gıda, su, yakıt ve elektrik kesildi. Tüm bunlar uluslararası hukuka aykırı. Sözlerle, çağrılarla, BM’de oy vermekle yetinmiyoruz. Uluslararası toplumun, İsrail’e sadece taleplerle değil, katliamın durması ve ateşkese varan bir baskı için birleşeceğini umuyoruz.”