islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5468
EURO
34,8902
ALTIN
2.437,38
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Mutasyonlu virüsler Türkiye’de yayılıyor

Mutasyonlu virüsler Türkiye’de yayılıyor
9 Şubat 2021 12:23
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Önce İngiltere’de görülüp hızla adada yayılan yeni mutasyonlu ve bulaşıcılığı daha yüksek olan Koronavirüs varyantının ve bunun gibi yine daha tehlikeli olduğu saptanan Güney Afrika veryantının Türkiye’de çok sayıda ilde görülmeye başlandığı yönünde haberler sonucunda ülkede gerek halkta gerekse sağlık sisteminde gerilimli bir bekleyiş başladı.

Trabzon da mutasyonun görüldüğü illere eklendi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nın ve Farabi Hastanesi Test Merkezi’nin başında bulunan Prof. Dr. Faruk Aydın, mutasyonlu virüsün Koronavirüse kıyasla daha hızlı yayıldığının artık bilindiğini, mutant virüs takibinin de Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda yapıldığını belirterek Trabzon’da da mutasyonlu virüs görüldüğünü açıkladı. Mutant virüsün koronavirüsten 1,5 kat daha hızlı bulaştığının artık bilindiğini belirten Prof. Aydın, ortamlarda bir arada bulunma süresinin kısaltılması ve çift maske takılması uyarılarında bulundu.

Prof. Aydın, Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda mutant varyantların takip edildiğini, sonuçların Bakanlığa bildirildiğini bakanlığın da her akşam sonuçları duyurduğunu, artık KTÜ’nün bulunduğu Trabzon’un da mutasyonun görüldüğü illere eklendiğini bildirdi.

Bilinen sayı düşük ama artacak

Rakamlar güncel değişiyor. Henüz 10’un altında bir sayıda var. Sağlık Bakanlığı bunları eş zamanlı olarak bütün illere gönderdi ve eş zamanlı olarak çalıştık. Yaklaşık 1 haftalık bir dönemin içinde bir süredir çalışıyoruz” diye konuştu.

Filyasyon rehberine mutasyon güncellemesi

Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından hazırlanan Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon Rehberi güncellenerek mutasyon görülen kişilerin tedavi süreci ile ilgili iki madde eklendi. Birinci değişiklik, mutasyonlu virüsle enfekte olan kişilerin aynı odada bir arada kalmalarının yepyeni bir mutasyonlu virüse neden olabileceği ihtimali üzerine, mutasyonlu virüsle enfekte olan hastaların mümkün olabildiğince tek odalarda yatırılması. İkinci değişiklik de mutant virüsle enfekte olan kişinin izolasyonunun da asgari10 gün sürmesi gerektiği, 10 günün sonunda izolasyonun bitmesi için PCR testinde negatiflik istenmekte.

10 bulaşma döngüsü sonrasında 50 kat daha fazla yayılma

Geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mutant virüslerin sayısının yüzlü sayılardan binli sayılara çıktığı olarak anlaşılan bir yorum yapmış, ülkede bunun ciddi bir tehlike olarak algılanması gerektiğine dikkat çekmişti. Sadece %50 daha fazla bulaşma etkisi mütevazi bir fark gibi görünmesine rağmen, bir süre sonra çok yükselebiliyor. Örneğin on kez bulaşmanın ardından eski virüsün 50 katından fazla etki yapabililyor.

ETİKETLER: Koronavirüs
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.