islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5967
EURO
34,8230
ALTIN
2.410,99
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

MUTLULUK VE HÜZNÜ BİR ARADA YAŞAMAK

MUTLULUK VE HÜZNÜ BİR ARADA YAŞAMAK
20 Mayıs 2023 10:48
A+
A-

 

Bu sabah mutluyum-üzgünüm, karmaşık duygular içindeyim.

Her sabah gibi bu 18 Mayıs 2023  sabahında da 4.5 da kulluk bilinci içinde kalktım. Rabbimi anar ve ona secdeye varırken sabah ezanı okunmaya başladı:

Boğazın suları ile birlikte akan ezan sesleriyle dünya yeniden kurulurken  Allah’ın varlığı, yaratıcılığı, yaşatıcılığı, rızıklandırıcılığı ve yasa koyuculuğu yeniden ilan edildi.

Onun verdiğini engelleyecek, engellediğini verecek ve onun hükme bağladığını bozacak hiçbir güç olmadığı taze bir başlangıç olarak açıklandı.

Hz. Muhammed’in Allah’ın seçtiği  kulu ve elçisi yani insanlığın hayat önderi olduğu kaç milyonuncu defa duyuruldu.

Mutadım olduğu üzere sabah namazına Emirgan camiine gittim.

CEMAAT KADROMUZ BELLİ

Her sabah cemaat kadromuz belli. Üç kapıcı, iki-üç emekli ve bir de ben. Arada bir, bir iki  genç gelir. Çok arada bir iş adamı, yüksek düzeyli memur, çevre ilçelerden Anadolu’dan  ziyaretçi  geldiği de olur.

9800 kişilik Emirgan’da kemiyetimiz de, keyfiyetimiz de bu. Durumumuzu, Ülkemiz  geneline teşmil edebiliriz.

Yasîn  ve Fecir  surelerinden okunan ayetlerle sabah namazını kıldık.  Her sabah okunduğu gibi bu sabah da Haşr suresinin son dört ayeti okundu. Surenin 21.  ayeti bu sabah yüreğimde bir başka yankılandı:

“Eğer Biz bu Kur’an’ı siz insanlara değil de, bir dağın üzerine indirseydik, o koskocaman dağın sevgiye dayalı Allah korkusuyla ezilip paramparça olduğunu görürdün. Ama ne var ki, akıl ve bilinç yeteneğiyle donatılarak kulluk emanetini yüklenen insanoğlu, bir taraftan cehennem ateşi, diğer taraftan cennet nimetleriyle kuşatılmış bir geleceğe doğru yol alırken, pervasız ve gamsız davranıyor, bu muhteşem Kur’an karşısında duyarsız kalıyor. Bu misalleri insanlara düşünsünler diye veriyoruz.”

Dağlara indirilseydi, Allah’a karşı derin saygılarından ötürü dağların çatlayıp parçalanacağı  Kur’ân, biz insanlara indirilmiş değil miydi?

KUR’ÂN HAYATIMIZIN NERESİNDE?

O halde Kur’ân  bizim hayatımızın neresindeydi.?

Eğitimde mi, ekonomide mi, hukukta mı sanatta mı, neredeydi?

Peki ya Kur’ân’ın kendisine indirildiği Hz. Muhammed’in hayat önderliği hangi üniversitede, hangi üretim merkezide ve hangi siyasi örgütte geçerliydi?

Bir asırdır İslam ülkemizin garibi. Seküler yaşam öylesine kökleştirildi ki İslamsız yaşam doğallaştı. Cehaletimiz sebebiyle çiğnenen İslami ilkelerin farkında bile değiliz.

Camiinden çıktığımda saat 5-5 du ve Emirgan sakinleri ve Allah bilir İstanbul’un büyük çoğunluğu derin mi derin bir uykudaydı.

Ve başlayan günün sabah namazını kılmamış büyük çoğunluk ve oylarımızla seçilmiş siyasiler muhtemelen İslam’dan bahsedecekler. Kişisel namazsız yaşamları içinde İslam ile alakalı büyük laflar edecekler.

Bilmiyorum., seçimler yapılır, yönetici kadrolar değişebilir ama bu şartlar devam ederse hakikatte ne değişir?

Biz kuluz, İlahi denemedeyiz. Çoğunluğun inanmadığı, gerçekleri bilmediği ve  düşünmediğine ilişkin ayetleri hatırladım.

Evime doğru yol alırken çaresiz olarak  kendi kendime söylendim:

Sen görevlerini yaparak yaşa ve bildiğin ölçüde Kur’ân ile  tebliğde bulun. Hesap Günü önümüzde. Sen hidayete erdirici değilsin.

Ve Bismillah diyerek Mirat Haber’de yayınlanmak üzere bu yazım için bilgisayarımın tuşlarına dokunmaya başladım.

Ali Rıza Demircan

Etiketler:   EMİRGAN CAMİİ, SABAH NAMAZI, ÜÇ KAPICI, MUTLULUK-HÜZÜN

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.