islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Venezuela’nın devlet başkanı Maduro ekonomiyi tamamen dijitalleştirmeyi planlıyor

Venezuela’nın devlet başkanı Maduro ekonomiyi tamamen dijitalleştirmeyi planlıyor

Mirat Haber Ajansı

Venezuela hükümeti, hiper enflasyonun değersiz para birimini sıfıra indirmesi ve doların yerel finans sistemini domine etmesi nedenleriyle tamamen dijital bir ekonomiye geçmeyi planlıyor. Başkan Nicolas Maduro, televizyonda yayınlanan bir röportajda, ABD dolarının ABD yaptırımları ve çökmekte olan petrol gelirine dayalı ekonominin sıkıntıları devam ederken Venezuela için bir kaçış işlevi gördüğünü söyledi. Tüm ticari işlemlerin %18,6’sının dolar, %77,3’ünün ise banka kartlı Bolivarla yapıldığını söyledi. Sadece %3.4’ü Bolivar parasıyla ödeniyor. Maduro, para birimleriyle savaşları olduğunu söyledi. Bu nedenle, bu yıl genişleyerek daha derin bir dijital ekonomiye geçiliyor. %100 dijital bir ekonomi hedefini belirlendi, fiziksel paranın yok olması hedeflenmekte.

Venezuela başkanının başarı garantisi olmayan en son iddialı para birimi planı aslında 2017’de para birimleri olan Bolivarın serbest düşüşüyle birlikte oluştu. Maduro, ülkenin petrol, gaz, altın ve elmas rezervleriyle desteklenen Petro adlı bir kripto para birimi yaratacağına söz verdi. Petro 2018’de piyasaya sürüldü, ancak ABD bunu bir aldatmaca olarak görüyor. Venezuela’nın para birimi, üç yıllık hiperenflasyon sırasında değerinin %99’unu kaybetti ve bu da ülkeyi rekor sürede yararsız hale gelen yüksek banknotlar çıkarmaya zorladı. Enflasyon son 12 ayda %5.790 arttı. Şu anda tedavüldeki en büyük banknot olan 50.000 Bolivar, yaklaşık 0,04 dolar değerinde. Hükümet, şu anda 0,10 Dolardan daha düşük bir değere sahip olan 100.000 Bolivarlık banknot çıkarma planlarını erteledi. Daha önce sübvanse edilen yakıt fiyatları Haziran ayında artırıldıktan sonra, nakit artık yalnızca toplu taşıma araçlarında kullanılıyor ve Karakas metrosu, nakit sıkıntısı nedeniyle yolcuların ücretlendirilmesini rutin olarak durduruyor.

2019’un sonlarından bu yana, yerel bankalar yavaş yavaş hesapları ve finansal ürünleri ABD Doları cinsinden sunmaya başladı, ancak ABD Doları cinsinden dijital işlemlere izin verecek bir takas sistemi olmadığı için bu uygulamalar sınırlı kalıyor. Bazı bankalar, ABD yaptırımları nedeniyle şüphenin kol gezdiği ortamda sorunu çözmek amacıyla Venezuela merkez bankasıyla teknik toplantılar düzenledi. Ancak Maduro, tasarrufları kullanarak işlemlere ve ABD doları cinsinden çek hesaplarına izin veren “ödeme biçimleri” yaratmaya söz verdi. Ekonomide ABD dolarının kullanımını genişletme sözü vermesine rağmen, Maduro resmi bir dolar bazlı sisteme geçilmeyeceğini söyledi. Venezuela’nın bir para birimi var ve biz bunu savunacağız, dedi.

ETİKETLER: Venezuela
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.