islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4684
EURO
34,6699
ALTIN
2.395,19
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

NİJERYA’DA ALİMLER DEVREDE

NİJERYA’DA ALİMLER DEVREDE
17 Ağustos 2023 12:00
A+
A-

Nijeryalı alimler Nijer için arabuluculuk yapıyor.

Nijeryalı Müslüman alimlerden oluşan bir heyet, Nijer krizinin çözülmesine yardımcı olmak için Nijer’e ziyaret gerçekleştirdi.

El Cezire’nin haberine göre Nijerya’dan bir grup alim Nijer krizini çözmek için arabuluculuk yapmak üzere Nijer’i ziyaret ederek Niamey’de Nijer askeri konseyi başkanı Abdurrahman Tiçani ile bir araya geldi.

Nijer’deki askeri konsey tarafından atanan başbakan Ali El Amin Zayn, ülkesi Nijer’in çıkarları doğrultusunda arabuluculuk çabalarını memnuniyetle karşıladığını vurguladı.

Son günlerde Niamey, Nijer krizine barışçıl bir çözüm getirmeye çalışan İslami lider ve kanaat önderlerine ev sahipliği yapıyor.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu Parlamentosu’nun (ECOWAS) acil toplantısında Nijer’e askeri müdahale olasılığı konuşulmuş fakat ciddi bir fikir ayrılığı yaşanmıştı. Özellikle Nijeryalı Müslüman heyet arabuluculuk yaparak krizi barışçıl yollarla çözmeyi hedefliyor.

MEMNUN OLDUK

İslam alimleri dahil bütün alimler, yaşadıkları toplumun problemleri ile ilgilenmek mecburiyetindedir. Bu mecburiyet İslamidir. Alimler, yol gösterici olmalı, çıkış yolu göstermelidirler. Özellikle toplumun ihtilaf ettiği hususlarda davet beklemeksizin organize olup görev almalıdırlar.

Bu sebeple  Nijerya alimlerini, duyarlılıkları sebebiyle tebrik ediyoruz.

Buradan bizim Üniversitelerimize ve ilahiyat fakültelerimize çağrıda bulunmak istiyoruz:

Önemli konularda yasalar çıkarılmadan önce organize olarak görüş bildiriniz. Yoksa şikâyet hakkınız olmadığı gibi Hakka çağırmadığınız için de günahkâr olursunuz.

Allah İsrailoğuları alimlerini  bu vadide görevlerini yapmadıkları için şöylece yeriyor:

“Bâri din adamları ve âlimleri onları yalan söylemekten ve haram yemekten menetselerdi. Bu yaptıkları ne kötüdür!” (Maide 5/63)

Allah Teâlâ yahudilerin yaptıkları haksızlıklar karşısında sessiz kalıp onları uyarmayan, yalan söylemelerine ve haram yemelerine rızâ gösterip bunu engellemeyen eğitimcileri, din adamlarını ve âlimleri kınamakta, bu davranışın kötülüğünü haber vermektedir.

Âlimlerin ve eğitimcilerin yanlış söz ve davranışları yanında, gerektiğinde uyarı görevini yerine getirmemeleri halkın ahlâkının ve dininin bozulmasına sebep olduğu için büyük bir sorumluluk altındadırlar. Müfessirler Kur’an’da âlimleri uyaran en sert ifadenin bu âyette olduğu kanaatindedirler.

Kaynak : Kur’an Yolu Tefsiri Cilt: 2 Sayfa: 302-303

 

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.