islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5580
EURO
34,9769
ALTIN
2.426,92
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Nobel’li Nijeryalı Yazar Ateist Eylemciye Sahip Çıktı

Nobel’li Nijeryalı Yazar Ateist Eylemciye Sahip Çıktı

Mirat Haber Ajansı

1960’larda Nijerya’da siyasi tutuklu olarak tutulan Nobel ödüllü Wole Soyinka, tutuklu kaldığı 100. günde Nijeryalı eski Müslüman şimdi radikal ateist Mübarek Bala’ya bir destek mektubu yazdı. Nijerya Hümanist Derneği başkanı Bala, Mirat Haber’de de işlendiği gibi Kaduna eyaletindeki evinde İslamiyet’e karşı hakaret ettiği gerekçesiyle Nisan sonunda tutuklanmıştı. Facebook’ta İslam’ı eleştiren yorumlar yayınlamakla suçlanıyor ve eyalet hukuku uyarınca dine hakaret yasasını ihlal etmekle ve siber suçlarla suçlanmakta. Tutuklandığı günden beri kendisinden haber alınamadı. Karısı Amina Mübarek, artık hayatta olduğundan emin olmadığını iddia ediyor. Bir grup BM insan hakları uzmanı Nijerya’yı Bala’yı serbest bırakmaya çağırdı ve tutuklanmasının Nijerya’daki ateistlere zulüm anlamına geldiğini söyledi. Uluslararası ateist derneği Humanists International, serbest bırakılması için bir kampanya başlattı.

1960’ların sonunda 22 ay Nijerya’da siyasi tutuklu olarak tutulan Soyinka, Bala’ya hücrenin içinde dolaştığını hayal ettiğini yazdı. 1986 Nobel edebiyat ödülünü kazanan Wole Soyinka “bugün size yalnız olmadığınızı söylemek için yazıyorum, dünya genelinde yanınızda duran ve sizin için savaşacak koca bir ateist topluluk var. Siz özgür ve güvende olana kadar dinlenmeyeceğiz” diyor. Bala, saygın bir İslam aliminin oğlu. 2014’te İslam’ı reddetti ve Kano’daki ailesi, taburcu edilmeden önce onu 18 gün boyunca zorla bir psikiyatri hastanesine verdi. Açık dinî muhalefetin nadir olduğu Nijerya’nın ağırlıklı olarak Müslüman olduğu kuzeyinde ilk kez bir ateizm hareketi başlatılmış oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.