islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4454
EURO
34,7775
ALTIN
2.442,56
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
17°C

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Müslümanlar İçin Kritik Seçim

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Müslümanlar İçin Kritik Seçim

Mirat Haber Ajansı

Katliam tehdidi altındaki bir Müslüman azınlık kesimine sahip Orta Afrika Cumhuriyeti’nin (OAC) Devlet Başkanı Faustin-Archange Touadera, yedi yıldan fazla süren iç savaşın harap ettiği ülkede Aralık seçimlerine katılacağını duyurdu. 63 yaşındaki Touadera, Şubat 2016’da oyların üçte ikisiyle seçilmişt. O zamandan beri, silahlı grupların bölgenin üçte ikisini kontrol ettiği, denize kıyısı olmayan yoksul ülkede toplumlararası şiddeti durdurmak için mücadele etti. Şubat 2019’da hükümet ile 14 silahlı grup arasında imzalanan ve genellikle belirli toplulukların veya dinlerin çıkarlarını savunduğunu iddia eden bir barış anlaşmasına rağmen, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde şiddet yerleşmiş durumda.

2013’te, büyük ölçüde %10’luk Müslüman azınlıktan gelen bir isyancı koalisyonu olan Seleka, dönemin Cumhurbaşkanı Francois Bozize’yi devirmişti. Çoğunluk Hristiyan OAC’yi, ülkedeki 5 milyon insanın yaklaşık dörtte birini evlerinden kaçmaya zorlayan bir şiddet sarmalına sürükleyen darbeyi müslümanlar yapmış olsa da ülkede önemli bir hakimiyeti olan eski sömürge efendisi Fransa’nın ordu birliklerinin de desteklediği karşı güçler yeniden ülkeyi ele geçirmiş ve Müslüman halka yönelik soykırım denebilecek korkunç muamelede bulunmuşlardı. Bir yıl önce Orta Afrika Cumhuriyeti’ne geri dönen Bozize, adaylığının onaylanması halinde 27 Aralık seçimlerinde Touadera’nın ana rakibi olacak. Ancak, seçimlerin planlanan zaman çerçevesinde yapılıp yapılmayacağı konusundaki belirsizlik devam ediyor. Seçmen kayıtları da dahil olmak üzere seçim sandıkları organizasyonunda önemli gecikmeler yaşandı ve parlamento geçtiğimiz günlerde koronavirüs salgını nedeniyle seçmenleri kaydettirmek için seçmenlere ek süre tanıdı. Muhalefet koalisyonu Cod2020, oylamanın ertelenmesi çağrısında bulunarak, kesintiye uğrayan seçmen kaydının tüm seçimin güvenilirliği hakkında soru işaretleri uyandırdığını iddia etmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.