islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3979
EURO
34,7622
ALTIN
2.433,53
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
15°C
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C

ORTADOĞU KRİZİNDE KATAR’IN ARABULUCULUĞU

ORTADOĞU KRİZİNDE KATAR’IN ARABULUCULUĞU
10 Aralık 2023 09:00
A+
A-

Ortadoğu Krizinde Katar’ın Arabuluculuğu:

İsrail ile Hamas arasındaki savaşın zirvesinde, iki taraf arasındaki ateşkes müzakerelerinde ve rehine değişiminde arabulucu olan Katar’ın rolü hakkında çok fazla konuşma yapılıyordu.

Bu başarılı arabuluculuğun öncesinde, Katar‘ın ülkeler arasındaki veya ülkeler ve silahlı gruplar arasındaki savaşlarda ve rehine krizlerinde arabuluculuk yapma konusundaki birçok deneyimi vardı.

Yüzölçümü 11,6 bin kilometre kareyi geçmeyen Katar, nüfuzunu dünyanın en büyük ve en güçlü ülkelerine kadar yaymış, aynı zamanda bu ülkelerle düşmanları arasındaki güçlü ilişkileri de sürdürmüştür.

Belirtmek gerekir ki ABD Enerji Bakanlığı’nın 2023 yılının ilk yarısına ilişkin istatistiklerine göre Katar, ABD ve Avustralya’dan sonra dünyanın üçüncü büyük sıvı doğal gaz ihracatçısı haline geldi. Öte yandan Katar ve ABD arasında imzalanan silah ve eğitim anlaşmalarına ek olarak, ABD’nin en büyük tehdit olarak gördüğü İran’ın komşusu Katarla aralarında kurulan ittifakının önemi de artarak devam eder. Diğer taraftan Katar da, Avrupa haritasındaki topraklarını genişletiyor.

Nitekim İngiltere’de de pek çok otel ve mağaza gibi gayrimenkulü satın almış durumdadır. Böylece tahminen on milyar sterlinden fazla yerin sahibi ve en yüksek binadaki en büyük paya sahip. Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın raporlarına göre de Fransa, Katar’ın dış yatırımlarından aldığı 25 milyar avroluk (27 milyar dolar) pay bakımından da ikinci sırada yer alıyor.

Devletler genellikle bir çatışmada bir tarafı ya da diğerini seçmek zorunda kalırlar. Ancak Katar sıklıkla iki taraf arasındaki konumunu ve taraflarla ilişkisini sürdürmeyi başarmaktadır.

Hamas ile İsrail arasındaki çatışmada ise durum biraz farklı. Katar, İsrail’le doğrudan ilişki kurmuyor ancak yan kanallar aracılığıyla iletişim kuruyordu. Aynı zamanda 2012’den bu yana başkenti Doha’da, İsrail açısından Hamas’ın siyasi liderliğini benimsiyordu. En son 2021’de olmak üzere önceki savaşlarda İsrail ile Filistin arasındaki ateşkes anlaşmalarında arabuluculuk yapmıştı. Doha ayrıca 2012 yılında El Fetih ile Hamas arasındaki uzlaşma anlaşmasına da arabulucu oldu.

Katar, bölgedeki siyasal İslam eğilimlerine bağlı grupları desteklemekte ve bunu bölgedeki sahip olduğu kimliğin ayrılmaz bir parçası olarak görmektedir.

Nitekim Katar’ın İslami gruplarla bu ilişki üzerine kurduğu ideolojik bir birlik de bulunmaktadır. Ancak Katar’ı harekete geçiren şeyler arasında ülkenin dış ilişkileri açısından gözettiği çıkarları ve büyük krizlerde arabulucu olarak bulunma isteğinin bulunabileceğini de belirtmek gerekir. Bu konuma ulaşmak için Katar, ülkeler ve benzer gruplarla iyi ilişkiler sürdürmeye çalıştı. Nihayetinde çatışan taraflarla olan bu ilişkiler, son derece gergin bir bölgede yer alan Katar’ın güvenliğine de hizmet etmektedir.

KAYNAK: BBC NEWS ARAPÇA

MiratHaber.com – YouTube

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.