islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5492
EURO
34,8565
ALTIN
2.438,56
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Özbek Savcı, Hükümeti Eleştiren Blogger İçin 11 Yıl Hapis İstiyor

Özbekistan’ın güney Surxondaryo bölgesindeki bir savcı, yerel ve uluslararası insan hakları gruplarından sert eleştirilere yol açan yüksek profilli bir gasp ve iftira davasında bir mahkemeden blog yazarı Otabek Sattoriy’yi 11 yıl hapse mahkum etmesini istedi.

Özbek Savcı, Hükümeti Eleştiren Blogger İçin 11 Yıl Hapis İstiyor

Özbekistan’ın güney Surxondaryo bölgesindeki bir savcı, yerel ve uluslararası insan hakları gruplarından sert eleştirilere yol açan yüksek profilli bir gasp ve iftira davasında bir mahkemeden blog yazarı Otabek Sattoriy’yi 11 yıl hapse mahkum etmesini istedi.

Mirat Haber Ajansı

Özbekistan’ın güney Surxondaryo bölgesindeki bir savcı, yerel ve uluslararası insan hakları gruplarından sert eleştirilere yol açan yüksek profilli bir gasp ve iftira davasında bir mahkemeden blog yazarı Otabek Sattoriy’yi 11 yıl hapse mahkum etmesini istedi. Savcı, Muzrabot bölge mahkemesinde 4 Mayıs’ta yapılan kapanış tartışmaları sırasında yaptığı açıklamada, Sattoriy’nin suçu kabul etmeyi reddettiği ve mağdur olduğu iddia edilen kişilere tazminat ödemediği için hafifletilmiş bir cezayı hak etmediğini ifade etti. Mart ayında yargılanmaya başlayan Sattoriy, aleyhindeki davanın uydurma ve yalanlara dayandığını belirtti. “40 yaşındaki blogcu, destekçileri ve hak savunucularının misilleme olarak nitelendirdiği gasp, iftira ve hakaretle suçlandı.

After two years, Uzbekistan still looks wobbly on the reform tightrope |  Eurasianet

Sattoriy’nin bölge valisi Tora Bobolov’un sert bir eleştirmeni olduğu biliniyor. Halq Fikiri (Halkın Görüşü) video blogundaki bir gönderide Sattoriy, yerel yönetimi blog yazarlarına karşı uydurma ceza davaları açmakla suçladı ve baskılara rağmen yetkililer arasında yolsuzluk sorununu gündeme getirmeye devam edeceğine söz verdi. Ocak ayı sonlarında tutuklanmasından bu yana, Sattoriy ayrı bir davada yargılandı, iftira ve yanlış bilgi yaymaktan suçlu bulundu. Başsavcılığa göre, blog yazarına suçlar için para cezası ödemesi emredildi. Başsavcılık, Sattoriy’nin tutuklanmasının yasal olduğunu söyleyerek insan hakları örgütlerinin eleştirilerini de reddetti. Özbekistan, Sınır Tanımayan Gazeteciler 2020 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 156. sırada yer alıyor. Başkan Shavkat Mirziyoev, otoriter lider İslam Kerimov’un ölümünün Eylül 2016’da ilan edilmesinin ardından Orta Asya’nın en kalabalık devletinin başına geçti. Mirziyoev o zamandan beri kendisini bir reformcu olarak konumlandırdı, siyasi tutukluları serbest bıraktı ve ülkesini komşularına ve dış dünyaya açtı. Ancak birçok insan hakları aktivisti, değişikliklerin yeterince ileri gitmediğini vurguluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.