islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5865
EURO
34,8497
ALTIN
2.499,00
BIST
9.699,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Pakistanlı insan hakları aktivistinin babası ‘terör’ suçlamasıyla tutuklandı

Pakistanlı insan hakları aktivistinin babası ‘terör’ suçlamasıyla tutuklandı
Mirat Haber Ajansı

Pakistan’ın önde gelen insan hakları aktivistlerinden birinin babası olan Muhammed İsmail “terörizm” suçlamasıyla gözaltına alındı. Hak grupları, bunun gibi yasal kararların bir taciz kampanyasının olağan bir parçası olduğunu ifade ediyor. Pakistan’ın kuzeybatısındaki Peşaver kentindeki bir mahkeme, kızı Gülalay İsmail’in medyaya verdiği demece göre, duruşmalar sırasında Muhammed’in polis tarafından üç gün gözaltına alınmasına karar verdi. 66 yaşındaki zanlı, bir gün önce kefalet onay duruşmasında tutuklanmıştı.

Önde gelen ve ödüllü bir insan hakları aktivisti olan Gülalay, Peştun Tahta Hareketi’nin (PTM) önde gelen üyelerinden biri. PTM, Pakistan’ın güçlü ordusunun Taliban ve müttefiklerine karşı savaşı sırasında işlediği iddia edilen hak ihlalleri için hesap verebilirlik çağrısı yapan bir insan hakları grubu. PTM ve diğer hak grupları, ülkenin kuzeybatısındaki kampanya sırasında yüzlerce ortadan kaybolma vakasını ve yargısız infaz iddialarını belgeledi. Parlamento üyeleri de dahil olmak üzere PTM’nin liderleri, grubun 2018’de kurulmasından bu yana Pakistan genelinde yaygın bir tutuklama ve hukuki dava kampanyasıyla karşı karşıya.

Amerika’ya sığınma istemi servis edildi

Gülalay, 2019 yılında hayatına yönelik tehditler nedeniyle saklanmak zorunda kaldı. Güvenlik servisleri, bir PTM mitingindeki bir konuşma sırasında yaptığı açıklamalar nedeniyle onu “kışkırtma” ile suçlamak da dahil olmak üzere, bazı durumlarda tutuklanmasını istiyorlardı. O yılın ilerleyen günlerinde, şu anda Amerika Birleşik Devletleri’nde siyasi sığınma arayışında olduğu ortaya çıktı. Babası Muhammed emekli bir Urdu dili profesörü ve Pakistan’ın başkenti İslamabad’ın mütevazı bir banliyösünde 62 yaşındaki eşi Uzlifat ile birlikte yaşamakta.

Gülalay’ın ülkeden kaçmasının ardından, her iki ebeveyn de bir yıldan uzun süredir devam eden bir davada “terörizmin finansmanı” ile suçlandı. Temmuz 2020’de bu dava, Peşaver terörle mücadele mahkemesi yargıcı tarafından delil yetersizliğinden reddedildi. Haftalar sonra yetkililer, Gülalay’ın ebeveynlerinin 2013 yılında Peşaver kilisesine 78 kişiyi öldüren bir saldırıyı ve 2015 yılında 20’den fazla Şii’yi camide katleden saldırıya yardım ve yataklık iddiasıyla suçlamaları yeniden dile getirdi. İsmail ailesi iddiaları yalanladı. Ayrıca, yetkililer Muhammed aleyhine sosyal medyada “devlet karşıtı” içerik paylaştığını iddia ederek ikinci bir dava açtı. Bu davada, Ocak ayında bir yargıcın “sakıncalı içeriği” paylaşmayı bırakmasını emreden duruşmalar devam ediyor.

Bu hafta ailenin babası, bir yargıcın kendisine “terörizm” davasında bir gün önce verilen geçici kefaletin onayını reddetme kararı vermesi üzerine tutuklandı. Aynı davaya karışan eşi Uzlifat’a kefalet verildi. Uluslararası Af Örgütü Güney Asya hakları savunucusu Rimmel Mohydin, Profesör İsmail’in ailesine yönelik sürekli ve amansız tacizin insan haklarına bir hakaret olduğunu ifade etti. Gülalay, şu anda Pakistan’daki insan hakları aktivistlerinin durumunun çok kısıtlı olduğunu, sivil alanların ortadan kaldırıldığını ve insan haklarının suç haline getirildiğini ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.