islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3674
EURO
34,9625
ALTIN
2.325,24
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

EYT’ye Dair Merak Edilenler Bu Haberde!

EYT’ye Dair Merak Edilenler Bu Haberde!
29 Aralık 2022 10:03
A+
A-

EYT’de 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar artık emeklilik hakkını hak ediyor. Emekli olacakların bundan sonraki sürece ait kafasındaki sorularını cevaplandırdık.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorununda merak edilenler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün akşam Beştepe’de düzenlenen zirve sonrası yaptığı açıklama ile netliğe kavuştu.

YAŞ SINIRI YOK 
Erdoğan, “Yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır.” diyerek EYT’de en çok merak edilen yaş konusuna açıklık getirdi.

EYT’liler yapılan açıklamanın ardından emeklilik sevincini yaşarlarken bir yandan da kimleri kapsadığı, şartları ve bundan sonraki süreci merak ediyor.

 10 SORUDA EYT İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı EYT düzenlemesinin detaylarına ait bu sorular ve yanıtları:

ETY KİMLERİ KAPSIYOR 
8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamında.

EYT’DEN YARARLANMANIN ŞARTLARI NELER? 
1999 öncesi işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için ise yine 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi olması gerekiyor.

EYT’DE YAŞ SINIRI VAR MI? 
Herkesin merakla beklediği yaş sınırı konusu dün cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması ile netliğe kavuştu. EYT’de yaş sınırı yok.

EYT KAPSAMINDA KAÇ KİŞİ EMEKLİ OLACAK?
EYT düzenlemesi ile yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi emekli olma hakkına kavuşacak.

EYT’DE  SSK, BAĞ-KUR, EMEKLİ SANDIĞI AYIRIMI VAR MI? 
Düzenlemenin, eski sistemdeki SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli olduğu açıklandı.

YASA ÇIKAR ÇIKMAZ EMEKLİ OLMAK İSTEMEYENLER NE YAPACAK 
Emekli olmak isteyenler e-Devletten ilgili sekmeleri tıklayarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvuru yapacaklar. Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için de ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlanacak.

İŞ YERLERİNE KIDEM TAZMİNATI İÇİN DESTEK VERİLECEK Mİ? 
Birden çok EYT’li çalıştıranların yükünü hafifletmek için kıdem tazminatları için işverenlere yönelik KGF destekli kredi paketi devreye alınacak.

EYT’Lİ OLDUĞU HALDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDENLER NE YAPACAK?  
Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlar için sosyal sigorta prim teşviki getirilecek.

EYT NE ZAMAN DEVREYE GİRECEK 
Düzenlemenin Meclis’e sunulmasının ardından 2023’ün ocak ayında görüşülmesi bekleniyor.

BAŞVURU NASIL YAPILIR 
EYT açıklandığında e-Devlet sisteminde emeklilik işlemlerini gerçekleştirecekler. SGK başvuru sürecine ait bilgileri paylaştı.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.