islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3294
EURO
35,1232
ALTIN
2.302,47
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

“PENCERENDE BİR MUM YAK” EYLEMİ

“PENCERENDE BİR MUM YAK” EYLEMİ
7 Mart 2023 13:27
A+
A-

Asrın Felaketi” olarak tanımlanan yaşadığımız depremlerden sonra, yaralar sarılmaya çalışılırken, bazı çevreler “Pencerende bir mum yak” eylemi başlattı.

Eylemi başlatan Avukat Eren Can… Depremde, günlerce anne babasının enkaz altından çıkarılmasını beklediğini söyleyen Eren Can’ın bu eylem teklifine, Zülfü Livaneli ve Gülsüm Öz de destek verdiler.

Bir destekte HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’tan geldi. Demirtaş, “Kaybettiklerimizi analım ve asla unutturmayacağımızı gösterelim” sözleriyle çağrıda bulundu.

HABER YORUM

Asrın Felaketi” ile büyük acılar ve yıkımlar yaşadık. Kayıplarımız ve acılarımız çok büyük. Bu büyük depremde hayatını kaybedenlere tekrar Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Geride kalanlara da rabbim Sabrı Cemil ihsan eylesin inşallah!

Eylemler, demokratik ülkelerde yapılan, bazen de gerçekten yapılması gereken şeylerdir. Ancak yapılan eylemlerin, yaşanılan toplumun kültürüyle özdeş bir formatta yapılması etik olacaktır.

Bu konuda bir örnek verelim. Amerika’da bir insanı iş yemeğine davet etmek doğal ve tabii olarak  görülürken, Japonya’da aynı şeyi yaptığınızda büyük bir terbiyesizlik yapmış, karşıda ki insana küfretmiş sayılıyorsunuz. Toplumları sosyolojik açıdan mukayese ettiğinizde bu konuda yüzlerce örnekle karşılaşabiliyorsunuz.

Hele ki bu eylem dini ritüeller üzerinden yapılırsa, eylem yapacağım ve sesimi duyuracağım derken, yaşadığınız toplumda ki insanlara ve mensup olduğu değerlere istemeden de olsa saygısızlık yaptığınızın farkına bile varamıyorsunuz.

Avukat Eren Can’ın dini tercihini bilmiyoruz. Bilmemekle birlikte saygı duyduğumuzu da ifade edelim. Ancak mum yakma gibi bir Hıristiyanlık adetini, eylem adı altında Müslüman bir toplumda yaygınlaştırmak, çok tasvip edilecek bir durum gibi görünmüyor.

Dolayısıyla Avukat Eren Can’ın, eylemini gerçekleştirmesini destekliyor, ancak formatının İslami değerler ile bağdaşamayacağını, toplumun bilinçaltında mum yakma olayının farklı semboller oluşturacağını da hatırlatmak istiyoruz.

Bilindiği gibi daha önce ki yıllarda, bu tip eylemler noktasında,  Refah-Yol hükümetini protesto etmek adına pencerelerden tencere tava çalanlara da şahit olmuştuk.

Yine hatırlarsak, millete tencere tava çaldırarak eylem yaptıranların, diğer taraftan bankaların içini nasıl boşalttıklarını ve ülkemizi milyar dolarlar zarar ettirdiklerini de hatırlayalım.

Muhtemelen bu eylemi masum bir eylem olarak görebiliriz lakin, toplumumuzun değerleriyle bağdaşmayan ve taban tabana zıt bir format ile gerçekleştirildiğini de söylemek zorundayız.

MİRATHABER.COM

Anahtar kelimeler : *pencerende bir mum yak   *asrın felaketi    *Eren Can

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.