islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5541
EURO
34,8975
ALTIN
2.435,78
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Peygamberimiz Kur’an’ı Kendi Diliyle Mi Formüle Etti?

Peygamberimiz Kur’an’ı Kendi Diliyle Mi Formüle Etti?
11 Şubat 2022 09:24
A+
A-

Kur’ân-ı Kerîm söz ve anlam olarak Allah’ın Kitabı mıdır? Biz böyle olduğuna inanırız. ( Hakka 43-46;Yûnus15 ) Meğer tarihselcilerimiz Peygamberimizin Kur’an’ı kendi diliyle formüle ettiği inancındaymış. Ancak onların bu inancı yerli de değil. Katolik kilisesinde mülhem… Görelim:

Katolik Kilisesi:(Katolik Kilisesi Din ve Ahlâk İlkeleri, Çev: Dominik Pamir 1998, s: 45-46)

“Tanrı kutsal kitapların yazarlarını esinlemiştir. Bu kutsal kitapların kaleme alınması amacıyla Tanrı onlarda ve onlar aracılığıyla bizzat kendisi davranarak, kendi isteğine uygun olanı ve sadece bunu yazmaları için gerçek yazarlar olarak yeteneklerinden ve çabalarından tam olarak yararlanabileceği insanlar seçti.”

“… Hristiyanlık inancı bir kitap dini değildir. Hristiyanlık yazılı ve dilsiz bir kelâmın değil, ama cisimlenmiş ve canlı kelâmın, Tanrı sözünün dinidir.”

Mustafa Öztürk:(Kur’an, Vahiy, Nüzul, Ankara Okulu Yayınları, 2016 s: 144)

“Hz. Peygamber insanlara tebliğ ettiği bu kelamın kendine ait olmadığını söylememiş, kendisinin Allah tarafından seçilip gaybi yardımla desteklendiğine dikkat çekmiştir. Bu gaybi yardım/destek Kur’an’da vahiy diye isimlendirilmiştir. Hz. Peygamber vahiy sayesinde Kur’an’ı kendi diliyle formüle etmiştir. Bu yüzden Kur’an Allah’ın ayetleri olarak nitelendirilmiş, yani Allah’tan kaynaklandığı için ilahi sözler olarak kabul edilmiştir.”

“Kur’an’da tabiat olaylarının ilahi ayetler olarak nitelendirilmesi bunların doğal sebeplerini nefyetmediği gibi Kur’an metnindeki ayetlerin “Allah’ın ayetleri” olarak nitelendirilmesi de metnin Hz. Peygambere ait olmadığını göstermez.”

İlhami Güler: (Kur’an’i Hayat Dergisi, Eylül – Ekim 2009)

“Vahiy: Allah’ın insan sözü:…Kanaatimce bu ifade, Kur’an’ı en doğru tanımlayan bir ifadedir…

“…Metin “insan sözü” değil de, Allah’ın büyüklüğü oranında “derin” ve “sonsuz” olarak görüldüğü için, âyetler birer maden ocağına, okyanusa veya güneşe benzetilerek sürekli istismar edilmiştir…”

İNKÂRCI TİP

Kur’ân-ı inkârcı tip ardından da şöyle dedi:“Bu etkilenilen bir büyüden başka bir şey değil.” “Bu, bir insan sö­zünden başka bir şey değil!” (Müddessir 74/24-25)

ALLAH

Allah da bu inkârcı tip hakkında şöyle buyurdu:

Ben onu Sakar’a sokacağım. Sakar’ın ne olduğunu sana kim bildirebilir? O, geride bir şey komayan, bırakmayann ateştir! (Müddessir 74/26-28)

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.