islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

POLONYA YASASI AB’Yİ ENDİŞELENDİRMEYE DEVAM EDİYOR!

POLONYA YASASI AB’Yİ ENDİŞELENDİRMEYE DEVAM EDİYOR!
5 Ağustos 2023 13:00
A+
A-

Polonya’nın Rus etkisine ilişkin yasası AB’yi endişelendirmeye devam ediyor.

AK sözcüsü Anita Hipper perşembe günü yaptığı açıklamada, Polonya’nın Rus nüfuzu konulu yasasının değiştirildikten sonra bile Avrupa Birliği’ni kaygılandırmaya devam ettiğini söyledi.

Bir gün önce, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, 2007-2022’de Polonya’nın iç güvenliği üzerindeki “Rusya’nın etkisini” incelemek üzere bir komisyon kurulmasına ilişkin yasada yapılacak değişiklikleri imzaladı.

Duda, “Bu konudaki tutumumuzu zaten çok net bir şekilde belirttik. Avrupa Komiseri Reynders ayrıca, yasadaki değişikliklerin amacı onu iyileştirmek olsa bile, değiştirilen yasanın ciddi bir endişe yaratmaya devam ettiğini belirten bir mektup gönderdi. Bu aynı zamanda AB yasalarına uyum konusunda endişeleri de artırıyor” dedi. Yayın, Avrupa Komisyonu’nun web sitesinde gerçekleştirildi. 5 Haziran’da Duda, 2007-2022’de Polonya’nın iç güvenliği üzerindeki “Rusya’nın etkisini” incelemek için bir komisyon oluşturulmasına ilişkin bir yasa imzaladı. Yasa hem Polonya içinde hem de uluslararası arenada hemen sert eleştirilere maruz kaldı. Duda, daha sonra televizyonda yaptığı bir açıklamada bu yasada şüphe uyandıran konuları ek olarak düzenleyen veya değiştiren bir dizi kural hazırladığını söyledi. 8 Haziran’da Avrupa Komisyonu, bu düzenleyici kanunun kabul edilmesiyle bağlantılı olarak ihlali çözmek için yasal bir prosedürün başlatılması konusunda Polonya’ya resmi bir mektup gönderdi. Avrupa Komisyonu’na göre bu yasa demokrasi ilkelerini ihlal ediyor.

Duda daha sonra parlamentoda değişiklikler yaptı. Cumhurbaşkanlığı değişikliklerine göre, Rusya etkisini inceleyen komisyonda parlamenterler bulunmayacak. Kanunun önceki versiyonunda, bu kişiler on yıla kadar kamu fonlarının yönetimi ile ilgili görevleri yerine getirme yasağına tabi tutulmaktaydı.

Rusya Federasyonu ile Polonya arasındaki ilişkiler son yıllarda önemli ölçüde kötüleşti. Moskova, Varşova’yı çılgın Rus düşmanlığıyla suçladı. Polonyalı yetkililer, Rusya Federasyonu’nun eleştirilerine ve protestolarına rağmen, Sovyet anıtlarını yıkıyor ve Rus mallarına el koyuyor. Varşova’nın eylemlerine yanıt olarak Moskova, Polonya’yı düşman ülkeler listesine ekledi ve ayrıca Rus diplomatların Polonya’dan sınır dışı edilmesine bir yanıt olarak düzinelerce Polonyalı diplomat ve konsolosluk çalışanını ülkeden ihraç etti. Varşova’nın düşmanca eylemleri hakkında yorum yapan Kremlin, Polonya’nın yüzyıllardır periyodik olarak Ruslara karşı bir nefret çılgınlığına kaydığını söyledi.

Rusya Federasyonu, Batı’nın seçimlere ve diğer devletlerin içişlerine müdahale etmekle ilgili suçlamalarını asılsız olarak nitelendirerek defalarca reddetti.

 

Çeviri: Zehra Kaplan

Kaynak: https://ria.ru/20230803/zakon-1887966311.html

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.