islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3613
EURO
34,9886
ALTIN
2.311,25
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Putin Ukrayna’yı İşgal Etmeyecek Kendi Konumunu Güçlendirecek

Putin Ukrayna’yı İşgal Etmeyecek Kendi Konumunu Güçlendirecek

Rusya’nın Ukrayna sınırına 175 bin asker yığması ve Kuzey Avrupa’da Avrupa’nın kâbusu olmasının esas amacının başka olduğunu belirtiyor Amerikalı yazar Leon Aron.

Aron, NECON’cu olup aşırı ırkçı, İslam düşmanı ve Evangelistlerin kontrolünde olan American Enterprise Institute’nin önemli bir ismi ve analisti. Bir çok görüşlerine katılmasak da önemli bulduğumuz bu makalesini sizlerle paylaşıyoruz.

“Ukrayna sınırında konuşlandırılmış tahmini 175.000 Rus askerine rağmen ve hakim görüşün aksine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yakın zamanda Ukrayna’yı işgal etmek üzere değil. Evet, Putin’in askeri, ulusal güvenlik ve dış ilişkilerdeki tüm üst düzey yardımcıları (Savunma Bakanı Sergei Şoygu, Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patruşev ve dışişleri bakanı Sergei Lavrov) Batı ile sürmekte olan savaşı giderek daha acil ve dramatik bir şekilde anlatıyorlar.

Putin’in üçüncü başkanlık döneminde savunma harcamalarında, kitlesel yeniden silahlanmada ve silahlı kuvvetlerinin baş döndürücü modernizasyonunda yıllık çift haneli artışlar görüldü. Rusya bugün savunmaya diğer tüm büyük ülkelerden daha fazla harcama yapıyor ve 2012’den 2018’e nükleer silahlara yaptığı harcamayı iki katından fazla artırdı.

Bununla birlikte, bu rekora rağmen, Batı, Ukrayna sınırındaki militarist yığılmanın hedef kitlesi değil. Putin’in ana hedef kitlesi içeridendir. Onun uçarılığı, Rusya’da “24. Sorun” olarak tanımlanan şeyle, yani Putin’in 72 yaşında, altı yıllık bir göreve daha başlayacağı 2024’te yaşam boyu başkan olma yolundaki en önemli hedefinin gerçekleştirilmesiyle doğrudan bağlantılı.

Ulusal siyaset ve televizyon tamamen Kremlin’in hâkimiyetindeyken hapis, sürgün ve cinayetle harap olan demokrasi yanlısı muhalefetle bile bu kolay bir iş değil. Ekonomi, 2009’dan 2019’a kadar Rusya’nın modern tarihindeki en uzun ekonomik durgunlukla işi daha da zorlaştırdı.

Kremlin’in bu çıkmaza yanıtı, rejimin meşruiyetinin temelini, Putin’i görevdeki ilk iki döneminde bu kadar popüler yapan ekonomik ilerlemeden, Batı tarafından kuşatılmış bir anavatanın savunucusuna evirmek oldu. Görünüşe göre Putin, ömür boyu sürecek bir başkanlık ancak savaş zamanı başkanlığı olabilir. Muhalif köşe yazarı Sergei Medvedev’in dediği gibi, “Putin, kapakları dolduran ve dünyaya bir tankın gözetleme yarığı ile bakan bir savaşçı uluş oluşturdu.

“Bugün Rusya’daki askeri-vatansever histerinin derecesi, 1930’ların SSCB’sini, sporcuların geçit törenleri, tank maketleri ve zeplinleri ve tıraşlı enseleri getiriyor.”

Ardından COVID-19 salgını vurdu. Ulusal sağlık sisteminin uzun vadeli bozulmasına ek olarak, Kremlin’in bir yandan COVID’i Batı’nın önünde tedavi ettiği ve diğer yandan periyodik karantinalar emreden şizofrenik politikaları öngörülebilir sonuçlar verdi. Bloomberg’in son “ Kovid Dayanıklılık Sıralaması”nda Rusya, en büyük 53 ekonomi arasında 44. sırada yer alıyor. Hindistan, Brezilya, Pakistan ve Meksika’nın arkasında yani. Rusya’nın bağımsız Levada Merkezi’ne göre, Ekim ayında 10 Rus’tan dördünden fazlası Putin’in görev süresi 2024’te sona erdikten sonra geri gelmesini istemediği belirtiliyor.

Bu nedenle Kremlin, önce retorik olarak, şimdi de sözde NATO saldırganlığına karşı birliklerin konuşlandırılmasıyla bahsi yükseltiyor.

Gösteri şu ana kadar Putin’in umduğundan daha etkili oldu. Milyonlarca Rus için Beyaz Saray, Rusya’nın endişelerini ve NATO’nun “uyum ” ihtimalini tartışmaya söz vererek Putin’in NATO’dan “ sürünen bir tehdit ” fantezisini meşrulaştırdı.

PUTİN’İN GÜÇ OYUNLADI

Putin ayrıca yeni kazanılan saygının tadını çıkarıyor. Amerika’nın GSYİH’sinin on dörtte biri ile yaptırım uygulanan ve boykot edilen Kırım sonrası bir parya devleti olan Rusya, küresel rakibinin eşiti olarak ortaya çıktı: Tüm Sovyet ve Rus liderler için önemli bir popülerlik ve meşruiyet bileşeni. ABD ve müttefikleri bundan sonra ne yapacağını tahmin etmekte güçlük çekerken, Putin, Rusya’nın kasıtlı belirsizliği ve şaşırtmacası, küstah söylemi ve güç gösterisiyle kafası karışan endişeli bir Beyaz Saray manzarasının tadını çıkarıyor.

Bu bağlamda, şimdi Ukrayna’yı işgal etmek Putin’in stratejisiyle bağdaşmıyor. Putin’in Rusya’sının Batı yönelimli, demokratik ve müreffeh bir Ukrayna ile bir arada yaşayamayacağı doğrudur. Ancak bugün bu koşullardan yalnızca ilki elde edilmektedir. Rusya’nın komşusu hemen hemen Putin’in istediği yerde: Derinden yozlaşmış, oligarklarla savaşmaya saplanmış, ekonomik ve politik olarak istikrarsız bir durumda kendisi. Ukrayna reform yapıp bu zorlukların üstesinden gelirse, Donbass’taki düşmanlıkları genişletmek için 10 saniyelik bir telefon görüşmesi işe yarayabilir. Bugün Ukrayna’nın açıktan işgali boşa gidecektir.

Ancak şu andan itibaren en azından Mart 2024’e kadar Putin’in daha yeni ve daha kırmızı “kırmızı çizgiler” çizmesini ve NATO’nun anavatana yönelik hayali tecavüzlerine karşı koymak için asker göndermesini bekleyin. Rusya’nın sınırlarına askeri hamlelerine ve sınırlarına geri çekilmelerine alışın. Putin’in savaş dönemindeki başkanlığıyla başa çıkmak için “diplomatik çözümler” aramaya yönelik ateşli bir arzuyla anında değer kaybeden Batı’nın elle sıkan ve belirsiz yaptırım tehditlerine de alışın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.