islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4494
EURO
35,0400
ALTIN
2.324,05
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Ramazan mektebinden, merhamet eğitimi alabilmek

“Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden kurtuluş” ayı olan Ramazan ayını yaşarken, nefsimizi bir aylık yoğunlaşmış bir manevi eğitime tabi tutmalıyız.

Ramazan mektebinden, merhamet eğitimi alabilmek
14 Nisan 2021 15:38
A+
A-

Musab SEYİTHAN

“Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden kurtuluş” ayı olan Ramazan ayını yaşarken, nefsimizi bir aylık yoğunlaşmış bir manevi eğitime tabi tutmalıyız.  Ramazan mektebinin müfredatına gönül vererek geçmiş on bir ayın muhasebesini yapıp, gelecek on bir aya bedenen ve ruhen hazırlanan mü’minler, Rasûlullah’ın ifadesiyle; “Analarından doğdukları gün gibi saf ve günahsız olarak” Yüce Mevlâ’mızdan inşallah “rıza” diploması alacaklardır.

Ramazan mektebinden geçer not alarak mezun olacaklar, mezuniyetlerine yakışan bir tavırla Ramazan’da edinecekleri iyi alışkanlıklar ve ibadetlere olan düşkünlüklerini, hayatlarının devamında da sürdürmelidirler. Sadece Ramazan’da Allah’ın rızasına uygun davranıp, Ramazan’dan sonra içimizdeki nefis firavununun güdümüne girmeyi, İslam’la uzlaştırmak mümkün değildir. Aslında Müslüman, her ayını Ramazan, her gecesini de Kadir bilerek Rabbine olan kulluk vazifesini sürekli yapmalıdır.

Özellikle Ramazan müfredatının en öne çıkan konusu “Merhamet eğitimi”dir. Merhamet, bütün iyiliklerin kaynağı olan insanî ortak bir değerdir. Kaynağı Allah’tır. Merhametin olmadığı ya da zayıfladığı ortamlarda bütün kötülükler kök salar. Merhametsiz vicdanlar, şiddetin, öfkenin, şahsi menfaatin ve nefsanî arzuların tutsağıolur. İyilikler merhamet toprağında gelişir ve meyve verir.

Peygamber (s.a.v) Efendimiz: Allah, mahlûkâtı yarattığı vakit, kendi nezdinde arşın üstünde bulunan kitabına “Rahmetim gazabıma üstün geldi” diye yazdı” diye buyurmuşlardır(Buhârî, Tevhid 15; Müslim, Tevbe, 14-16)

Merhamet, paylaşmak demektir. Allah Rasûlü: “Müminlerin birbirine karşılıklı sevgi, şefkat ve merhametle muamelede, bir tek beden gibi olduklarını görürsün. Bedenin bir uzvu rahatsız olduğunda, diğer organları uykusuz kalarak ve ateşlenerek onun acısını paylaşırlar” diye buyurmuştur. (Müslim, Birr, 66).

Öyleyse Müslümanlar, merhamet eğitiminde birbirlerine, bir bedenin uzuvları gibi davranmalıdır. Bu hadis, merhamet eğitimine çok önemli bir örnektir. Aslında müslüman her zaman merhametli olmak zorundadır. Ramazanda bu, zirve yapmalı ve on bir ayda gevşeyen manevi merhamet cıvataları bu ayda iyice pekiştirilmelidir.

Eğer bir baba, Ramazan akşamı evine geldiğinde yemek çeşitleri veya tuzu ile ilgili problem çıkaracak, bu konuda hanımını ve kızlarını kırarak evde yemek terörü estirecekse, o baba, Ramazan mektebinin merhamet eğitiminden nasibini alamayacaktır.

Yüce Allah, merhameti insanoğlunun fıtratına yüklemiştir. Bu konuda hayat Kitabımızda şöyle buyurur: “Kaynaşmanız/mutlu olmanız için size, kendi cinsinizden eşler yaratıp da aranızda sevgi ve merhamet peyda etmesi de Allah’ın varlığının delillerindendir.” (30Rum:21)

Dolayısıyla hayatında merhamete yer vermeyen her kişi, fıtratını bozmuş demektir. Peygamber efendimiz buyururlar ki:Allah Teâlâ yeri ve gökleri yarattığı gün, yüz rahmet yarattı. Her bir rahmet, yerle gök arasını dolduracak kadardır. Bu yüz rahmetten yeryüzüne bir tek rahmet indirdi ki bu sayede anne yavrusuna, yabani hayvanlar ve kuşlar da birbirlerine merhamet ederler. Kıyamette ise O, bu rahmetin tamamı ile kullarına merhamet eder.” (Müslim, Tevbe, 21)

Peygamberimiz, Allah’ın rahmetinin enginliğini, bütün yaratılmışları kapsadığını, sevgi, şefkat ve merhametin karşılıklı olması gerektiğini bize öğretmekte ve eğitmektedir. İşte Ramazan mektebinde kendini bir nevi eğitim kampına alacak olan bir müslüman, Allah’ın kendisine vermiş olduğu bu merhamet nimetine uygun hareket etmelidir. Bu nimetin kadrini bilerek, Yüce Allah’ın kullarına gösterdiği rahmeti, kulları da hemcinslerine göstermelidir. Kendini siygaya çekerek “nerede yanlış yapıyorum” deyip eksiklerini tamir ederek “Rıza Diplomasını” almaya hak kazanmalıdır.

Allah Rasûlü;  “İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez” buyurur.(Buhârî, Tevhîd, 2)  

Peygamberimiz; merhametiyle, şiddet ve inadı eritmiş, taş gibi katı kalpleri yumuşatıp hamur haline getirmiştir. Merhamet eğitimindeki başarısı, O’nun peygamberliğinin delili sayılır. Bize düşen de O’nu örnek almaktır.

Yine Rasûlüllah (s.a.v) buyururlar ki: “Yakın akrabalarıyla bağını koparan merhametsiz kişi, cennete giremez.” (Buhârî, Edeb, 11)

Peygamberimizin bu hadisle verdiği mesaj: “Akrabaları ile bağlarını koparanlar merhametsizdirler.” Merhametsizlik sonuçta cennetten mahrum olmayı doğurur. Müslüman merhametten yana yer almalıdır. İhmal ettiğimiz akrabalarımızı Ramazan’da ziyaret listesine alarak merhamet eğitimimizi tamamlamalı ve bir daha aynı hataya düşmemeliyiz.

Rasûlullah (sav): “Satış yaparken hoşgörülü, satın alırken hoşgörülü ve öderken hoşgörülü, anlayışlı ve merhametli olan insana Allah merhamet eder” buyurdu. (Buhari, Büyu, 16, İbn Mace, Ticârât, 28)

Efendimiz, alışverişte ve insanî ilişkilerde de adaletle iş yapılması gerektiğini, haksızlığın merhametsizlik olduğunu belirterek merhamet eğitimi vermektedir.

Bu hadis doğrultusunda Ramazan ayı öncesi piyasaları gözlemlemeye çalıştığımızda, merhamet açısından mahcup olmaktayız. Ramazan dolayısıyla fiyatlar nerdeyse iki katına fırlıyor. Hollanda’da çalışan bir müslüman kardeşim; “Hollanda esnafı, dinî gün ve bayramlarında fiyatlarda indirim uygular. Fakat ne gariptir ki, Ramazanlarda bizde fiyatlar artar. Elin gâvurunun dini günlere saygısını bizim müslümanlar neden göstermez?” diyeserzenişte bulunmuştu. İşte insanda merhamet eksikliği olursa,mala karşı hırs da artmakta ve “Nasıl olsa insanlar Ramazanda ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır” diyerek müslümanların Ramazanhazırlıklarını fırsata dönüştürmektedirler.İşte bütün bunlar, insanda merhamet fakirliğinden kaynaklananruh hastalıklarından ve kalp dağınıklığından başka bir şeydeğildir. Ramazanı fırsat bilerek bu defomuzu ıslah yönüne giderek kendimizi merhamet eğitimine almalıyız.

Bu ayı bu duygu ve düşüncelerle değerlendirip rıza diploması almaya hak kazanacak olan Ramazan mektebinin müdavim öğrencilerine ne mutlu! Onlara selam olsun.

                                                           

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.