islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5488
EURO
34,9371
ALTIN
2.445,81
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
17°C

RAMAZANA HAZIR MIYIZ?

RAMAZANA HAZIR MIYIZ?
1 Nisan 2022 09:45
A+
A-

Ayet-i kerimede: “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Sizden her kim bu ayda bulunursa oruç tutsunBuyurmaktadır.(Bakara Suresi 2/185)

Hadis-i şerifte ise, :

 “Cennette Reyyân denilen bir kapı vardır. Oradan sadece oruçlular girer. Oruçlular girdiler mi artık kapanır, kimse oradan giremez.” Denilmektedir. (Buhari savm, Müslim Sıyam,Tirmizi savm)  

İlâhî dinlerin tamamında farz kılınan oruç ibadeti, biz Müslümanlara da farz kılınmıştır. Akıl bâliğ olan, hastalık, yolculuk gibi geçerli bir mazereti bulunmayan her Müslüman’a oruç tutmak, Allah’ın farz olan bir emridir. Allah’a iman eden her insan, hayatının her dakikasını sıratı müstakim üzere yaşamakla mükelleftir.

Ramazan ayı, maddi ve manevi bereketleri içerisinde bulunduran, hayrı çok olan, ibadet, rahmet ve mağfireti bol olan bir aydır. Bir yıllık manevi kirlerimizden temizleneceğimiz, hata ve günahlarımızdan arınıp, tövbe ile Rabbimize yöneleceğimiz, onbir ayın sultanı olan bir aydır. Zira bu ayda,   bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi bulunmaktadır.

Rabbimizin sınırsız olan şefkat ve merhameti, bazı zaman ve mekânlarda,, sağanak halinde tecelli etmektedir. İşte Ramazan bunların başında gelmektedir.

“Bu ayda Cehennem kapılarının kapanacağı, Cennet kapılarının açılacağı, şeytanların da zincire vurululacağı”, Efendimiz tarafından haber verilmektedir. (Buhari Savm Müslim Sıyam) 

Bu aya girerken geçen Ramazan ayından bu Ramazana kadar geçen hayatımızı gözden geçirmeli, kötü alışkanlıklarımızdan vazgeçip, tövbe kapısına yönelmenin yollarını aramalıyız.

Mümin, zamanını israf etmeyen insan demektir. Onun için, bu ayda Kur’an ve hadisi çok okumak için, dünya meşguliyetlerimizi en aza indirmeliyiz. Zekâtlarımızı hesap edip, gerçek fakirleri tespit etmeliyiz. Namazlarımızı cemaatle kılıp, Ramazanın neşesi olan teravih namazlarına da ailece iştirak etmeliyiz. Bununla beraber,  Teheccüt namazlarını da ihmal etmemeliyiz.

Sağlığımız müsait olduğu takdirde, Ramazanın son on gününde itikâfa girme hazırlıklarını yapmalıyız. İftar sofralarımızı, fakir Müslümanlarla süslemenin planını yapmalıyız. Çünkü

Bu ayda bir oruçluya iftar ettiren kişinin, günahlarının bağışlanacağı ve cehennemden kurtuluşuna vesile olacağı, Efendimiz tarafından haber verilmektedir. (Mişkatül- masabih)  

Ramazan sabır ve şükür ayıdır. Oruçlarımızla hem nefsimize sabrı öğretmiş, hem de bize vaat edilen sayısız nimetlere karşı şükür borucumuzu ödemiş olacak, hem de, oruç sayesinde, beden ve ruh sağlığımızı zindeleştirmiş olacağız. Bunun için, İbadetlerle dolu bir ramazan ayı geçirmeye hazır olmalıyız.

Oruç ibadetinin sağlık yönünden birçok faydaları vardır. Ama biz sadece Yüce Rabbimizin emri olduğu için oruç tutmaya çalışacağız. Zira bir hadis-i şerifte:

   “Kim Ramazan ayının faziletine inanarak, karşılığını da Allah’tan bekleyerek, Ramazan ayında oruç tutarsa,  geçmiş günahları bağışlanır.” Buyrulmaktadır. (Buhari iman)  

Bu ay Resulullah(s.a.v.) Efendimizin tarifi ile, Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da Cehennem azabından kurtuluşa vesile olacak bir aydır. Onun için bu ayda kalplerimizi sevgi, merhamet, paylaşma ve şefkat duyguları ile doldurmaya çalışmalıyız.

Allah(c.c.) Ramazan ayını hakkıyla ifa eden kullarının zümresine bizleri de ilhak buyursun.

 Ali KARA

Emekli Müftü

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.