islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5210
EURO
34,7522
ALTIN
2.492,33
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Rusya Mordovya müftüsü, ‘aşırılıkçı’ kitaplardan ceza yedi

Rusya Mordovya müftüsü, ‘aşırılıkçı’ kitaplardan ceza yedi

Mirat Haber Ajansı

Rusya Mordovya Cumhuriyeti’ndeki bir mahkeme bölge Müftüsü Zaki Aizatullin’i aşırılık yanlısı olduğu düşünülen kitapları dağıtmaktan suçlu bulduktan sonra para cezasına çarptırdı. Aizatullin’in avukatı Marat Ashimov, müvekkilinin 26 dolar ve Müftülüğün de 1.310 dolar para cezasına çarptırıldığını söylüyor. Aizatullin ve avukatlarının karara itiraz etmeyi planladığını söyledi. Müfettişler, Aizatullin aleyhindeki davanın, Rusya’da yasaklanmış bir Sünni hareket olan Tebliğ Cemaati’nin komşu bölgelerinde iddia edilen faaliyetlere ilişkin daha büyük bir soruşturmanın parçası olduğunu söylediler. Dava, polisin Temmuz ayında Aizatullin’in camisinde bir kitabın beş kopyasını bulması üzerine başlatıldı. Seçme Hadisler adlı kitabın yazarı, Tebliğ Cemaatinin liderlerinden Hint İslam alimi Muhammed Yusuf Kandehlevi.

Müfettişler, Aizatullin’in yeğeninin ve diğer cami üyelerinin kitabın kopyalarını başkalarına sattığını iddia ettiler. Aizatullin ve cami üyeleri bu iddiayı yalanladı. Aizatullin ve avukatları, kitapların 2012 yılında Rusya’nın Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan kentindeki bir kitapçıdan satın alındığı konusunda ısrar etti. Kitapların herhangi bir uyarı yapılmadan açıkça satıldığını söylediler. Hindistan’da 1926’da kurulan Tebliğ Cemaati, kendisini siyasete karışmayan pasifist bir örgüt olarak tanımlıyor. Grup, aşırılık yanlısı olarak yaftalanmış ve Mayıs 2009’da Rusya’da resmi olarak yasaklanmıştı. Ayrıca, Orta Asya eski Sovyet cumhuriyetlerinin çoğunda da yasak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.