islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Rusya Wagnerleri Ukrayna Sınırına Yığıyor

Rusya Wagnerleri Ukrayna Sınırına Yığıyor

Bir çok kaynağın verdiği bilgiye göre Rus paralı askerleri Wagner, Ukrayna’nın Doğu Sınırına akın ediyor. Bilindiği gibi Ukrayna’nın doğu sınırı olan Donbass ve çevresi ayrılıkçı Moskova destekli Rus teröristlerinin işgali altında bulunuyor.

Moskova ile Batı arasındaki gerilim yükselirken Ukrayna hükümet güçlerine karşı savunmayı güçlendirmek için ayrılıkçıların kontrolündeki doğu Ukrayna’ya konuşlandırıldığını söyledi.

Moskova, son haftalarda Rusya’nın on binlerce düzenli askerini Ukrayna’ya daha yakın olan mevzilere yerleştirdiğini ve ardından Batı’dan Ukrayna ve diğer komşu ülkelerin kendisine saldırmak için bir üs olarak kullanılmasını önlemek için tasarlanmış acil güvenlik garantileri talep ettiğini söyledi.

Batı ve Ukrayna, Rusya’yı önümüzdeki ay en kısa sürede güney komşusuna yeni bir saldırı düzenlemekle suçluyor. Bölgeye legal, illegal her türlü silahlı grupları yığan Moskova ise bunu reddediyor.

Rusya, 2014 yılında Kırım Yarımadası’nı etti ve aynı yıl doğu Ukrayna’nın endüstriyel Donbass bölgesinin bir bölümünü ele geçiren ve orada Ukrayna hükümet güçleriyle savaşmaya devam eden Rus yanlısı ayrılıkçı teröristleri destekleyerek, bizzat terörist faaliyetlerde bulunuyor.

Dört kaynaktan üçü, paralı asker toplayıcılarının Donbass’a gitme tekliflerini anlattı. İşverenlerin kimi temsil ettiklerini açıklamadıklarını söylediler. Dört kaynağın tümü, güvenliklerinden endişe duyduklarını öne sürerek isimlerini vermeyi reddetti.

DONBASS’A WAGNER MİLİSLERİ YERLEŞTİRİLİYOR

Bir çok gazetecinin görüştüğü yerel kaynaklar ve Donbass’lı Rus siviller, Wagner isimli silahlı terör örgütü mensuplarının Ukrayna sınırına doğru yerleştirildiklerini ve namlularını bu ülkeye çevrirerek 24 saat teyakkuzda beklediklerini söylerken, Rus resmi makamları her zaman olduğu gibi gerçeği örtbas ederek bunu yalanlıyorlar

Donbass’lı siviller, Ukrayna sınırında boşaltılan evlerin tamamına Wagner silahlı milislerinin yerleştirildiğine vurgu yapıyorlar.

Operasyonları Rusya’nın stratejik çıkarlarıyla yakından bağlantılı olan Rus sözde özel güvenlik şirketi grupları için daha önce olduğu gibi halen de Ukrayna, Suriye, Libya ve bir çok Afrika ülkesinde Rusya’nın çıkarları doğrultusunda gayr-ı nizamî harp yöntemleri ile ahlaksız savaşı yürütüyorlar halen.

Kremlin, ajanlarını devletle hiçbir bağlantısı olmayan gönüllüler olarak tanımladığı özel Rus askeri güvenlik şirketleri ile hiçbir ilgisi olmadığını söylüyor.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, “Bunu ilk kez duyuyoruz ve bu iddiaların ne kadar güvenilir olduğunu bilmiyoruz” dedi.

Peskov, Doğu Ukrayna’da Rus düzenli kuvvetleri veya askeri danışmanları olmadığını ve hiçbir zaman bulunmadığını ve Moskova’nın herhangi birini göndermeyi düşünmediğini söyledi. Kiev buna karşı çıkıyor ve düzenli Rus ordusunun mevcut olduğunu söylüyor.

 

WAGNER, ÖZEL EĞİTİM BİLE VERİYOR

 

Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki Rus özel güvenlik şirketlerini temsil eden bir sivil toplum grubu olan Uluslararası Güvenlik Görevlileri Topluluğu’nun başkanı Alexander Ivanov, Ukrayna’ya herhangi bir Rus paralı askerinin konuşlandırıldığına dair “tek bir teyit bile” almadığını söyledi. Oysa aynı İvanov’un yüzlerce silahlı çetesi halen Donbas’ta yasadışı yollarda bulunuyorlar.

Başka bir kaynak, konuşlandırmaya doğrudan katılmadığını, ancak sahada özel eğitim alan insanlarla temas halinde olduğunu söyledi. Konuşlandırmanın amacının, Ukrayna’da istikrarı baltalamak için sabotaj faaliyetleri yürüttüklerini de sözlerine ekledi.

DONBETSK’TE NELER OLUYOR?

Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR), ayrılıkçı savaşçıların doğu Ukrayna’nın bir parçasının kontrolünü ele geçirmesinin ardından 2014 yılında Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan etmişti. Rusya tarafından desteklenen, kendi ilan ettiği statüsü uluslararası olarak tanınmadı. DPR’nin eski başbakanı ve Donbass Gönüllüleri Birliği başkanı Alexander Borodai, örgütünün doğu Ukrayna için herhangi bir paralı asker alımına karışmadığını söyledi.

 

UKRAYNA SINIRINA YERLEŞTİRİLEN WAGNERLER, DAHA ÖNCE SURİYE’DE SAVAŞANLAR

Aynı zamanda Rusya’nın iktidar partisi Birleşik Rusya’nın milletvekili olan Borodai, “Gerektiğinde ve gerektiğinde insanları arayacağız – ancak şu anda bir çağrı yok” dedi.

Ayrılıkçıların sözcüsü Eduard Basurin, yakın zamanda Rusya’nın doğu Ukrayna’ya güvenlik müteahhitleri konuşlandırmasıyla ilgili hiçbir şey bilmediğini söyledi.

Konu ile ilgili gazetecilere Ukrayna askeri istihbarat servisi yorum yapmayı reddederken, devlet güvenlik servisi yorum talebine cevap vermedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.