islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5317
EURO
34,8626
ALTIN
2.441,40
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

RUSYA’DA İSLAMİ BANKACILIĞA HAZIRLIK!

RUSYA’DA İSLAMİ BANKACILIĞA HAZIRLIK!
7 Kasım 2022 09:35
A+
A-

Rusya’da İslami bankacılığın yasallaştırılmasına izin verildi

Rusya’da, herhangi bir faiz kârı olmadığı anlamına gelen İslami bankacılık yürürlüğe koyulabilir. “Kommersant”, 13 Temmuz Çarşamba günü, ilgili yasa tasarısını atıfta bulunarak bildiride bulundu.

Devlet Duma’sı Finansal Piyasalar Komitesi başkanı Anatoly Aksakov’a göre, Rusya’da İslami bankacılığı düzenleyen belgeler hafta sonuna kadar meclise sunulabilir.

Tasarıya göre, yeni tip kredisiz finans kuruluşları yani ortaklık finansman kuruluşları İslami bankacılıkla faaliyet gösterebilecek. Çalışmaları Merkez Bankası tarafından kontrol edilecek: kontrolör, bu tür şirketlerin kaydını tutacak ve onları denetleyecektir.

TeleTrade bilgi ve analitik merkezinin baş ekonomisti Mark Goichman’ın Izvestia’ya açıkladığı gibi, İslami bankacılık, kredi fonlarını çekmek ve yerleştirmek için ekonomik gereksinimi İslam’ın kanunlarıyla birleştiren özel bir finansal tutumdur. Böyle bir kombinasyonun genel prensibi, faizin yerine ortak fon ödemeleri koyulmasıdır, bu nedenle bu tür bankacılığa genellikle ortak bankacılık denir.

“Örneğin, tipik borçlu-borç veren kredi yapılandırma işlemleri aşağıdaki gibidir. Banka müşteriye kredi vermez, malları onun için tedarikçiden satın alır. Bu mallar daha sonra müşteriye zamlı olarak taksitler halinde yeniden satılır. Ve böylece malları nihai alıcıya sattıktan sonra parayı bankaya geri aktarır ve faiz, fiyat zammı ile yer değişir. Böylece, kredi vermenin temel ilkeleri olan kredi verme, vade ve ödeme korunur. Ancak Goichman İslam kredide faizi yasaklar” dedi.

Ayrıca bilirkişi, varlığın banka tarafından taksitler halinde satılmadığını, ancak finansal kiralama işlemlerine yakın olan borçlu tarafından kademeli bir itfa ile kiralandığı seçeneğini de örnek olarak gösterdi. Yatırım projelerinin finansmanı, inşaat, üretim, banka ve müşterinin ortak katılımı esaslarına göre gerçekleştirilebilir. Bu durumda banka likidite sağlar ve müşteri iş süreçlerini yönetir.

Girişimci, yapılandırmada peşinat ödemesine benzer şekilde kendi fonlarını da yatırabilir. Ama her halükârda proje ortak bir projedir, yani bir ortaklıktır. Bundan elde edilen gelir, taraflar arasında sözleşme şartlarına göre dağıtılır, riskler de ortaktır ve başarısızlık durumunda tarafların her biri zarara maruz kalır.

3 Temmuz’dan bu yana Rusya, banka müşterilerine sunulan krediyle ilgili bilgileri attırdı. Böylece, kredi kuruluşları, garanti edilen asgari oranın yanı sıra, üçüncü ondalık basamağa kadar tahakkuk eden belirli bir faiz miktarını sözleşmelerde belirtmeyi taahhüt eder. Ayrıca, belgede mevduatın vadesi ve geri ödeme tarihi, faiz oranlarının uygulanması için koşullar ve süre (örneğin, erken ödeme durumunda), faiz ödeme prosedürü ve diğer veriler belirtilecektir.

Aynı zamanda, sözleşmenin elektronik ortamda imzalanması ancak vatandaş ayrıntılı koşullara hâkim olduktan ve garanti edilen asgari oranı öğrendikten sonra mümkün olacaktır.

Kaynakça:https://iz.ru/1364349/2022-07-13/v-rossii-dopustili-legalizatciiu-islamskogo-bankinga

Çeviri: Zehra Kaplan

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.