islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

RUSYA’DA, YANGINI ÖNCESİNDE ALGILAYAN SİSTEM GELİŞTİRİLDİ!

RUSYA’DA, YANGINI ÖNCESİNDE ALGILAYAN SİSTEM GELİŞTİRİLDİ!
17 Haziran 2023 09:00
A+
A-

Tomsk Politeknik Üniversitesi’nden bilim adamları, havanın gaz bileşimi ile yangınların erken tespiti için bir program oluşturmaktadır. Onlara göre bu, ofislerde, alışveriş merkezlerinde, konut ve depolarda tutuşmanın yangına dönüşmesini önleyecektir. Araştırma sonuçları Journal of Engineering Physics and Thermophysics ve Fire Safety Journal’da yayınlandı.

Modern yangın dedektörleri, yanma zaten odada aktif olarak yayıldığında tetiklenir. Uzmanlara göre daha modern bir yaklaşım, havanın gaz bileşiminin analizi sayesinde mümkün olan alevin ortaya çıkmasından önce yangının algılanmasıdır.

Tomsk Politeknik Üniversitesi bilim adamları, çeşitli sensörlerden gelen verilerin sinir ağı tarafından işlenmesine dayanan, hava bileşimi ile yangınları tespit etmek için yeni bir yöntem geliştiriyorlar. Bilim adamlarına göre önerilen sistem, yangınlara müdahale süresini önemli ölçüde azaltacak ve yangın söndürme sistemlerinin verimliliğini artıracak. Tomsk Politeknik’in uzmanlarından oluşan bir ekip, özel bir tesis üzerinde 800’den fazla deney gerçekleştirerek ahşap, PVC paneller, linolyum ve diğer yanıcı yapı ve kaplama malzemelerinin yanma sürecini analiz etti.

Yüksek Enerji Fiziği Araştırma Okulu’nda Asistan Svetlana Kropotova, “Herhangi bir malzemenin pirolizi ve yanması, belirli gaz halindeki ürün konsantrasyonları ile karakterize edilir. Malzemelerin gaz karışımının bileşenlerinin konsantrasyonlarını, tutuşmalarına karşılık gelen sıcaklıklarda, ortalama yanma sıcaklığında ve tipik tutuşma sıcaklığında belirledik.” dedi.

Araştırmacılara göre, gazların konsantrasyonu yangının türünü ve içindeki baskın maddeyi belirleyebilir. Bu parametreleri anlamak, en uygun söndürme stratejisini belirlemeyi mümkün kılar.

Doçent Alena Zhdanova, “Projenin bir parçası olarak, farklı yangın söndürme sıvılarının etkinliğini ve bunların farklı kullanım şekillerini inceliyoruz; örneğin, belirli bir malzemenin yanmasını daha etkili bir şekilde bastırmak için hangi katkı maddelerinin kullanılması gerektiğini araştırıyoruz” dedi.

Bilim adamlarının vurguladığı gibi, etkili bir söndürme yönteminin doğru seçilmesi, yanma sırasında toksik emisyonları en aza indirerek insanların tahliyesini daha güvenli hale getirmeye yardımcı olacaktır.

Bilim insanları, üniversitede geliştirilmekte olan özel bir yazılımla işyerleri, depolar, alışveriş merkezleri ve küçük yerleşim yerlerinde çıkan alevlenmenin yangına dönüşmemesi için kullanılabileceğini açıkladı.

Bilimsel ekip, yeni sistemi 2023 yazında yapılacak denemeler için hazırlamayı planlıyor.

Çalışma, Rus Bilim Vakfı’nın desteği ile yürütülüyor.

 

Çeviri: Zehra Kaplan

Kaynak: https://ria.ru/20230503/nauka-1865330019.html

 

ETİKETLER: Manşet, Rusya, Yangın
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.