islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5032
EURO
34,9509
ALTIN
2.430,07
BIST
9.799,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Seçimlere Gülünç ABD Tepkisi

Seçimlere Gülünç ABD Tepkisi

Amerikan hükümetinin ve Avrupalıların oy sayımındaki hatalara yönelik yasal başvuruları demokrasi dışı ilan etmesi komik bir tepkidir. 

Dün gibi hatırladığım 2000 yılı ABD başkanlık seçimlerinin sonuçları açıklanırken Demokrat Parti adayı ve o zamanki Başkan Yardımcısı olan Al Gore gece ilerledikçe seçimleri kazanmış görünüyordu. Ülke çapında kesin olarak, bu ülkenin seçim sistemi olan eyalet bazlı delege sayımında da neredeyse kesine yakın öndeydi. Cumhuriyetçi aday ve Teksas valisi George W. Bush nezaketen telefonu açıp Al Gore’u tebrik etti.

Fakat 30 delegesi olan kalabalık Florida eyaletinde ihtimal hesaplarını alt üst edecek şekilde çıkan oylar durumu değiştirdi. İki aday arasında oy farkı 100 oyun altına inmişti. Bunun üzerine Bush seçimi kaybettiği yönündeki kararını geri çekti ve oyların belirli bölgelerde yeniden sayılmasını istedi. Tekrar tekrar sayıldıkça Florida oyları arasında fark bir kaç yüzü aşmıyordu.

Ortaya bir rezalet çıkmaya başladı. Amerika’da bazı bölgelerde makinalar, bazılarında delikli kartlar, bazılarında mühürle oy veriliyordu. Florida’daki makinalar Bush ekibiyle ilintili şirketlere aitti. Dahası Florida eyaletinin seçilmiş valisi Bush’un kardeşi Jeb Bush’tu ve esas kararları veren adalet bakanı ona bağlıydı. 

Bush ekibi bu mücadelede baba George H. W. Bush dönemlerinde saygın bir dışişleri bakanı olan James Baker’ı sözcü atadı. Bir ay boyu hukuki bir mücadele sürdü. Florida’da destek alan Bush ekibi, sadece kendi belirlediği sandıklarda sayım yaptırdı, Demokratların bütün eyalette yeniden sayım yapılmasını engelledi. 

Konu Anayasa Mahkemesine intikal etti. Fakat orada da çoğunluk Cumhuriyetçilere yakın yargıçlardaydı. Eyalet boyu yeniden sayım yapılmadı. 

Böylece Bush genel Amerikan seçmeninde daha az oy almasına rağmen eyalet delegelerinde kazanarak başkan oldu. Bu sayede yardımcısı Dick Cheney ve Neo-Con grubu milyonlarca Müslümanı öldüren savaşları başlattılar. 

Kısaca bizdekinden çok daha geri bir seçim yönetimi, kardeşinin eyaleti, şaibeli makineler ve sempatizan yargıçlarla ülke yöneticisi belirlendi. Ama bu, Amerikan sistemi ve hukuku dahilinde gerçekleşti. Bu da meşruiyeti için yeterliydi. 

Bugün bizde olan, bunun çok daha masum bir bölümü. Tek bir ildeki binde ikilik oyun hatalı sayıldığı itirazı. 

Normal koşullar altında bütün İstanbul’daki büyükşehir oyunun yeniden sayılması gerekir. Bu olmazsa halk için kim kazanırsa kazansın meşruiyet sorunu olacaktır.

Gülünç olan Amerikan hükümetinin ahkam kesip akıl vermesidir. 

Sen önce kendine, şaibeli sistemine bak. Yakın zamanlara kadar oy hakkı vermediğin, bugün de milyonlarcasını parmaklık arkasında tuttuğun zenci vatandaşına bak. 

Öldürdüğün demokratik seçilmiş İran başbakanı Musaddık ve demokratik seçilmiş Şili cumhurbaşkanı Allende’ye bak. Yaptığın 15 Temmuz darbesine bak. 

Sonra demokrasi nutku at.

A. Galip GÜMÜŞDERE

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.