islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5525
EURO
35,0287
ALTIN
2.429,51
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Sıfır Otomobilde Yeminli Satış Dönemi Başlıyor!

Sıfır Otomobilde Yeminli Satış Dönemi Başlıyor!
6 Aralık 2021 11:23
A+
A-

Firmalar müşterilerine otomobili hemen satmayacağına yönelik yeminli sözleşme yapmaya başladı. Bu uygulamanın amacının ise satın aldığı sıfır kilometre otomobili, al-sat ile yüksek fiyatla elinden çıkaran kişileri engellemek.

Türkiye otomotiv piyasasında dengeleri alt üst ‘al-sat’çıları önlemek ve yüksek fiyat artışlarını engellemek için yeni bir çözüm yolu geliştirildi. Bazı otomotiv firmaları otomobil satın alan müşterilerle, otomobili hemen satmayacağına yönelik yeminli sözleşme yapmaya başladı. Bu sayede al-sat ile otomobil ticareti yapanların değil, bireysel müşterilerin otomobil alması sağlanacak.

30-50 Bin TL’ye Varan Fark

Böylelikle ikinci el otomobil piyasasında fiyatların yükselmesi durdurulacak. Al-sat yapanlar lansman döneminde özel fiyatla bayiden aldıkları otomobilleri ikinci el piyasasında daha yüksek fiyatlar ile satıyor. Bayilerdeki liste fiyatıyla galeri fiyatları arasında ise 30-50 bin TL‘ye varan farklar var. Birkaç firmada başlatılan imzalı satış işleminin, diğer firmalar arasında da yaygınlaşması bekleniyor.

Kara Liste Uygulaması Var

Otomotiv sektörü ‘al-sat’ işine engel olabilmek için kara liste uygulamasına başlamıştı. Kara liste, ihtiyacı olduğu için otomobil satın alan gerçek müşteri ile al-sat yapanları birbirinden ayırt edilebilmesi açısından kısmen de olsa etkili oldu.

İkinci El Fiyatları Avrupa’da Da Arttı

İkinci el otomobil fiyatlarındaki artış sadece Türkiye’ye özgü değil. Çip krizi sebebiyle sıfır otomobil bulunamadığından dolayı Avrupa’da da ikinci el otomobil fiyatları yükseliyor. Avrupa’da da fiyatlar yüzde 5 ila 10 arasında yükseldi. Ancak, Avrupa’da al-sat yapanlar olmadığı için fiyatlar sadece arz-talep dengesi ile oluşuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.