islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Türk Bilim İnsanlarının Buluşu Dünya Basınında!

Türk Bilim İnsanlarının Buluşu Dünya Basınında!
29 Aralık 2021 14:23
A+
A-

Ankara Üniversitesi’nden bir ekibin yönettiği İzmir kazıları sırasında bulunan genç adam ve köpeğinin iskeleti dünya basınının da dikkatinden kaçmadı. Pek çok yabancı kaynaklı basın sitesi efsanevi Theria yanardağının sebep olduğu tsunami nedeniyle yaşanan olaya dair ilk net bulguların olmasından dolayı bilim dünyasının duyduğu heyecanı ifade etti.

İzmir bölgesinde çalışma yapan arkeologlar, Çeşme ilçesi yakınlarında Geç Bronz Çağı’ndan kalma iskelet kalıntıları bulundu.

3600 yıl öncesine ait kalıntıların bir insan ve köpeğine ait olduğu; ikilinin tsunami nedeniyle hayatını kaybettiği tespit edildi. Tsunamiyi ise 3600 yıl önce bölgede oldukça aktif olan Theria yanardağınının tetiklediği düşünülüyor.

İskelet, tsunaminin sebep olduğu çöküntünün bir metre altında bulundu. Araştırmacılar, genç adamın bir tsunami çukuruna düştüğünü, bu nedenle de kaçarken diğer insanların fark etmeden onu unuttuğu kanısında.

İskelet, su nedenle yaşadığı sürüklenmenin de izlerini taşıyor. Zaten araştırmacılar, iskeletin en hasarlı bölgede bulunduğunu belirtti.

Araştırmayı Ankara Üniversitesi’nden arkeolog Vasıf Şahoğlu ve ekibi yönetiyor. Ekip, tusnaminin sebep olduğu tabakalı bir çökmenin yanı sıra, bir dönem bölgede yaşantının olduğunu göstereden hasarlı duvar kalıntıları da buldu.

Kalıntılarda kalın ve ince olarak gruplandırılabilecek volkanik kül ve kömür ile kemik yığınlarından dolayı zenginleşmiş bir zemin katmanı bulundu. Ekibe göre bu katmanların olması için yanardağ patlamasından önce en az 4 tsunami dalgasının yaşanması gerekli.

Araştırma dünya basınında geniş yer bulurken, hakemli dergi Proceeding of the National Academy of Science’te de yayınlandı.

Daily Mail haberi ana sayfadan vererek, ‘3600 yıllık Thera volkanının neden olduğu tsunami felaketinde yaşamını yitiren genç adam ve köpeğinin iskeleti Türkiye’de keşfedildi’ başlığıyla yayımladı.

National Geographic ise Türkiye’deki bulgunun insanlığın en büyük felaketlerinden birine ışık tuttuğunu ifade etti.

Theria yanardağı patlaması, tarihin en büyük doğal felaketlerinden biri olarak kayıtlara geçiyor. Felakete yakalanan kurbanların kalıntıları ise ilk defa bulunuyor. Çeşme-Bağlararası’nda bulunan tsunami yataklarının varlığı, Thera’nın yükselmesinden önce Kuzey Ege’yi vuran büyük ve yıkıcı dalgaların olduğunun bir kanıtı.

Thera, Girit’te yaşayan Minos uygarlığını yok etti. Girit adasında yaşayan halk M.Ö. 2600 yılında ortaya çıktı ve M.Ö. 12. yüzyıla kadar varlığını sürdürdü. Minosluların şiddetli seven ve savaşçı bir halk olduğuna inanılıyor.

Yunanistan’ın Santorini adasında oldukça ünlü olan Thera yanardağına ait efsanaler, halk tarafından sıklıkla anlatılıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.