islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5026
EURO
34,9702
ALTIN
2.430,39
BIST
9.812,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI 

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI 
12 Eylül 2022 09:18
A+
A-

Tarih boyunca çeşitli inançlar, her zaman için güzel ahlak, dürüstlük, hak ve adalet mefhumlarını öne sürüp savunmuşlardır. İnançlarında samimi olan insanlar da her zaman bu güzel kurallara uygun hareket etmişlerdir. Maalesef zaman zaman kötü niyetli kişiler, bu inanç duygularının içini boşaltmışlar, onları kötüye kullanarak sömürmüşlerdir. Aynı durum, ilahi dinler ve özellikle İslam dini için de söylenebilir.

İslam dininde ölçü Kur’an-ı Kerim ve Hz. Muhammed’in (sav.) sünneti, gaye Allah’ın rızasıdır. Bilindiği gibi hadis olduğu iddia edilen bir söz bile, Kur’an-ı Kerim’e, akıl ve bilime ters düşüyorsa, reddedilir ve hadis olarak kabul edilmez. Ona göre İslam dininin ana temeli, Kur’an-ı Kerim’dir. Ona ters düşen hiçbir şey, makbul görülmez. Müslümanın mihenk taşı, Kur’an-ı Kerim’dir. Ona uygun düşen her şey, kabul görür ve ona ters düşen her şey, reddedilir. Gaye ise, Allah’ın rızasıdır. Allah rızasını taşımayan hiçbir şey, Allah’ın nazarında kabul görmemektedir.

İslam’da ölçü Kur’an ve sünnet, gaye Allah’ın rızasıdır.

Din adına hizmet ettiği edilen çeşitli kuruluşlar vardır. Denekler, vakıflar, tarikatlar, cemaatler, cemiyetler, partiler, teşkilatlar, resmi veya gayrı resmi çeşitli kurum ve kuruluşlar, ilim ve irfana, hak ve adalete, toplumsal uzlaşı ve barışa, kısacası Allah rızasına hizmet ediyorsa, saygı değerdir. Bu şartlarda onları savunmak, desteklemek ve korumak gerekir. Fakat Allah rızasını bir tarafa bırakarak kişi veya kişilerin, maddi veya manevi menfaatlerine hizmet ediyorsa, uzak durmak gerekir. Allah rızasından uzak bir şekilde, hak ve adalete hizmet etmeyen, toplumsal uzlaşı ve barışa katkı sağlamayan, kişi veya kişilerin maddi veya manevi menfaatleri için çalışan, Allah’ın hak ve adalete dayanan egemenliğini bir tarafa bırakarak kendi egemenliklerini kurmaya ve korumaya çalışan tüm kuruluşlar, birer mafyadır.

Bilindiği gibi çeşitli mafyalar vardır. Hırsızlık mafyaları, organ mafyaları, uyuşturucu mafyaları, kadın ticaretini yapan mafyalar vesaire. Hepsinin hedefi menfaattir, paradır. Bu tür mafyaların tümü, kötü ve zararlı oluşumlardır. Bunlardan daha kötü mafya ise, din mafyasıdır.

Hangi inanç açısından olursa olsun, dini duyguları rayından saptırarak, Allah’ın rızasından uzaklaştırarak, kişi veya kişilerin maddi veya manevi menfaatleri için kullanan kuruluşlar, en kötü mafyadır. Çünkü dini inançlar, kutsaldır, kötüye kullanılmamalıdır.

Onurlu herkese, selam, saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.

Prof. Dr. Nurettin Turgay 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.