islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3740
EURO
34,9623
ALTIN
2.325,52
BIST
9.065,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Sri Lanka Paskalya saldırılarının yıldönümünden önce Müslüman grupları yasakladı

Sri Lanka, 279 kişinin ölümüne neden olan Paskalya Pazarı intihar bombalamalarının ikinci yıldönümünden bir hafta önce DEAŞ grubu ve El Kaide dahil 11 Müslüman örgütü yasakladı.

Sri Lanka Paskalya saldırılarının yıldönümünden önce Müslüman grupları yasakladı

Sri Lanka, 279 kişinin ölümüne neden olan Paskalya Pazarı intihar bombalamalarının ikinci yıldönümünden bir hafta önce DEAŞ grubu ve El Kaide dahil 11 Müslüman örgütü yasakladı.

Mirat Haber Ajansı

Sri Lanka, 279 kişinin ölümüne neden olan Paskalya Pazarı intihar bombalamalarının ikinci yıldönümünden bir hafta önce DEAŞ grubu ve El Kaide dahil 11 Müslüman örgütü yasakladı. Diğer dokuzunun yerel dini ve sosyal kuruluşlar olduğu söyleniyor. Başkan Gotabaya Rajapaksa, bir gazetede yaptığı açıklamada, gruplarla bağlantılı herkesin 20 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya olduğunu ifade etti. Yıldönümünden önce, ülkenin Roma Katolikleri, hükümetin saldırılardan sorumlu olanlara karşı harekete geçmemesi dedikleri için sokaklara çıkmakla tehdit etmişlerdi. Dün yasaklanan gruplardan bazıları daha önce kurşun bombardıman uçağıyla bağlantılıydı.

Rajapaksa, Terörizmi Önleme Yasası kapsamında yapılan hareketin, Sri Lanka hükümetinin ülke içinde barışın devamlılığını sağlamak amacıyla iyi niyetle yaptığı çabaların ilerlemesi niteliğinde olduğunu belirtti. Nisan 2019’da üç kiliseye ve üç otele saldıran yedi Sri Lankalı, dönemin DEAŞ lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’ye bağlılık sözü vermişti. Ancak müfettişler, DEAŞ ile doğrudan bağlantılarına dair hiçbir kanıt bulamadıklarını açıkladılar. Saldırılarla doğrudan bağlantılı olduğu söylenen iki yerel grup 2019’da yasaklandı, ancak bombalamalarla ilgili bir başkanlık soruşturması, benzer tüm Müslüman grupların da yasadışı ilan edilmesini istedi.

Yedi bombardıman uçağının tamamı öldü ve başka hiçbir şüpheli suçlanmadı. Sri Lanka’daki Roma Katolik kilisesinin başı Kardinal Malcolm Ranjith, sadece sorumlulara karşı değil, onları durduramayan politikacılara ve yetkililere karşı da acil eylem talep etti. Soruşturma, dönemin Cumhurbaşkanı Maithripala Sirisena ve istihbarat liderlerinin, saldırıların sahnelenmesinden 17 gün önce Hindistan tarafından uyarıldığını ortaya çıkardı. Amerika Birleşik Devletleri bombalama olayları nedeniyle üç Sri Lankalıya dava açtı. Patlamalarda öldürülen 45 yabancı arasında beş ABD vatandaşı da yer alıyordu. Ancak, Çarşamba günkü kararnamesinde hiçbirinin adı verilmedi.

ETİKETLER: Sri Lanka
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.