islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3680
EURO
34,9842
ALTIN
2.325,98
BIST
9.102,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Sudan Cuntasının Laik Devrimine Şantajlı Destek

Sudan Cuntasının Laik Devrimine Şantajlı Destek

Mirat Haber Ajansı

Dünyada pek az ülke Sudan kadar çok sayıda cezai yaptırıma maruz kaldı. Devrik cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, 1989’da askeri bir darbeyle iktidara geldikten sonra, insan hakları gerekçesiyle dünyanın geri kalanından dışlandı. Ekonomik yaptırımları, devlet terörizmi sponsorları listesine girmek izledi ve ardından uluslararası ceza mahkemesi Beşir’in iddianamesini hazırladı. Bireylere yaptırımlar, ABD’nin Sudan’da doğmuş tüm insanlara yönelik seyahat yasağı, Kongre eylemleri ve 11 Eylül kurbanlarının aileleri tarafından açılan davalar da vardı. Ülke, Hollywood yıldızlarını ve Washington lobicilerinin gazabını bile cezbetti. Yaptırımlarda gevşeme varmış gibi göründüğünde, onları devam ettirmek için şiddetle mücadele ettiler.

Beşir, üzerinde fikir birliğine varmanın kolay olduğu bir başkandı. İşte şablon bir Afrikalı, kendi halkına sırt çeviren bir asker, şeriatçı bir terör sponsoruydu. Ama acı çeken Beşir ya da hükümeti değildi. Güçlenen bir şey olursa iktidarda kaldı. O ve geniş yandaşları, yaptırımları aşma araçlarına, işlerini sürdürme ve kendilerini daha da zenginleştirme yollarına sahipti. Öte yandan Sudan halkı, küresel insan hakları topluluğunun desteğine rağmen tecrit içinde, yoksulluk ve temel sağlık hizmetlerine erişim eksikliği içinde mücadele etti. Sonunda, uluslararası toplum yoluna devam etti ve neredeyse Sudan’ı unuttu, ancak tüm yaptırımlar devam etti. Dünya bunu ancak geçen yıl, destansı bir halk devriminin sonunda Beşir’i devirdiği zaman hatırladı. Güvenlik güçleriyle çatışmalarda çok sayıda kişinin öldürülmesi ve ekonominin sınırlarının ötesine geçmesi nedeniyle görevden alınması ağır bir maliyetle karşılandı. Ama buna değdi.

ABD, Sudan devriminin başarısına bir kez baktı ve onu devletin terör listesinin sponsorları listesinden çıkarması, uluslararası finans ve ticaret sistemine yeniden entegre etmesi ve yardım sağlaması karşılığında ülkeye şantaj yapmaya karar verdi. Geçen hafta Donald Trump, fiyat etiketinin eski rejim döneminde meydana gelen terör saldırıları için 335 milyon dolar tazminat alacağını açıkça belirtti. Bunun yanı sıra ABD, kötüleşen ekonomik koşullar ve Beşir yandaşlarının tepkileri içinde cunta hükümetini İsrail’i tanımaya zorluyor. Bu hareket Sudan halkı arasında popüler değil. Sudan hükümeti için seçim, ekonomik çöküşü ve eski güçlerin yeniden dirilmesini riske atmak ya da ABD’nin tüm koşullarını kabul etmektir. Bu bir seçenek değil. Tazminat ödemesinin kabulü ve İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşması geçen hafta açıklandı ve şimdiden ülke içinde öfkeyi tetikledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.