islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5766
EURO
34,7968
ALTIN
2.510,43
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Dövizden TL’ye geçenler kar ediyor! İşte yeni modelin detayları

Dövizden TL’ye geçenler kar ediyor! İşte yeni modelin detayları
23 Aralık 2021 11:21
A+
A-

Türk Lirası’na geçişi özendirmek amacıyla Merkez Bankası da bir hamlede bulundu. Kur artışının faiz getirisini geçmesi halinde dövizini TL’ye çevirenlere farkı Merkez ödeyecek.
Merkez Bankası, Hazine’nin TL’ye dönüşüm uygulamasına katkıda bulunmak için “Bir defalık döviz tevdiat hesabı dönüşümü” desteği başlattı. Buna göre, 20 Aralık itibarıyla dolar, euro ve sterlin cinsinden hesaba sahip olanlar TL vadeli hesaba geçmeleri halinde aynı şekilde kur farkı alabilecek. Kurdaki yükselişin faiz getirisini aşması halinde aradaki farkı Merkez Bankası ödeyecek.

İKİ FARKLI UYGULAMA

Kurdaki olası artıştan tedirginlik duyan vatandaşların TL’ye yönelmesi amacıyla iki farklı imkân sunuldu. “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduatı”nda kurdaki yükselişin vade sonunda faiz getirisini aşması halinde aradaki farkı Hazine karşılayacak. 20 Aralık sonrası döviz hesabı olanların TL vadeli mevduat hesabına geçmesi halinde ise benzer şekilde fark Merkez Bankası tarafından karşılanacak. Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı’ndan ayrı bir uygulama olan vadeli TL katılma hesabında da kur farkı veya cari faiz getirisinden fazla olan tutar ödenecek. Bu uygulamadan bankalarda döviz hesabı bulunanlar faydalanacak.

TL’NİN PAYI ARTACAK

Konuya ilişkin tebliğ de yayımlandı. Merkez Bankası, döviz tevdiat ve döviz cinsinden katılım fonlarının vadeli hesaplara çevrilmesi durumunda hesap sahiplerine destek sağlanması kararı verdi. Bankadan yapılan açıklamada, bankacılık sistemindeki toplam mevduat, katılım fonu içinde Türk Lirası’nın payının artırılarak, finansal istikrarın desteklenmesinin amaçlandığının altı çizildi. TCMB’nin uygulamasında merak edilen soruların yanıtları şöyle:

DÖNÜŞÜMDE İLK KUR 12.348 TL OLARAK BELİRLENDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Kur korumalı Türk Lirası Vadeli Mevduatlar için kullanılacak kurlar ile ilgili açıklamayı dün yaptı. TCMB’nin yaptığı açıklamaya göre dolar/ TL kuru 12.3480, euro kuru 13.9125, sterlin kuru ise 16.3622 TL olarak belirlendi. Buna göre 90 gün sonrasında kurun 12.74 TL’nin üzerinde olması halinde Hazine aradaki farkı mudiye ödeyecek. TCMB, aralarında euro, Japon Yeni, İsviçre Frangı ve İngiliz Sterlini’nin de yer aldığı toplam 22 para birimi için kur açıklanıyor. Öte yandan TCMB, 1 Aralık’ta satım noktasında gerçekleştirilen ilk döviz müdahalesinin büyüklüğünü 844 milyon dolar olarak açıkladı.

MOBİUS: OLUMLU BİR ADIM ATILDI

MOBIUS Capital Partners Kurucu Ortağı Mark Mobius, yeni ekonomik önlem paketinin TL’nin değer kaybı açısından oldukça olumlu bir adım olduğunu vurguladı. Mobius, “Biz Türkiye’ye yatırım yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Hükümetin son attığı adım TL’nin değer kaybı açısından iyi bir adım.” ifadelerini kullandı.

HANGİ TARİH VE KURLAR BAZ ALINACAK?

20 Aralık 2021 tarihinde ABD doları, Euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı veya döviz cinsinden katılım fonu bulunan yurt içinde yaşayan gerçek kişiler faydalanacak.

DESTEKTEN FAYDALANMA ŞARTI VAR MI?

Söz konusu hesaplarını vadeli Türk lirası mevduat/katılma hesabına çevirenler destekten faydalanabilecek.

HESAPLARIN VADESİ NE OLACAK?

Hesaplar 3, 6 ve 12 ay vadeli olarak açılabilecek.

HESAPLARIN FAİZ ORANI Ne kadar?

Hesaplarda uygulanan minimum faiz oranı MB politika faizi kadar olacak.

VADEDEN ÖNCE PARA ÇEKİLMESİ HALİNDE NE OLACAK?

Vadeden önce hesaptan para çekilmesi halinde hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacak.

MUDİYE NASIL ÖDEME YAPILACAK?

Açılacak Türk Lirası vadeli hesaplara işleyecek faiz/kâr payı ile hesap açılışı ve vade sonundaki kur değişim oranı karşılaştırılarak yüksek olan oran üzerinden ödeme gerçekleştirilecek.

HESABA HANGİ FAİZ ORANI UYGULANACAK?

Bankanın uygulayacağı faiz oranı, Merkez Bankası’nın belirlediği ve şu an yüzde 14 olan bir hafta vadeli repo ihale oranının altında olmayacak.

FAZLA ÖDEME KİM TARAFINDAN YAPACAK?

Vade sonu kuru üzerinden hesaplanacak tutar, anapara ve faiz/kâr payı tutarından büyükse; aradaki farkı Merkez Bankası karşılayacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.