islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4643
EURO
34,7320
ALTIN
2.435,54
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Suriye Esed rejimi Aralık’tan bu yana Dera’da 30’dan fazla kişiyi öldürdü

Suriye Esed rejimi Aralık’tan bu yana Dera’da 30’dan fazla kişiyi öldürdü
Mirat Haber Ajansı

Suriye’nin Dera vilayetinde 2020 Aralık ayı başından bu yana Esed rejiminin düzenlediği suikast ve patlamalarda 30’dan fazla kişi öldürüldü. Veriler Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) raporlarında ortaya çıktı. SOHR aktivistleri Dera eyaletindeki askeri yığınakları izledi. Rejim güçleri, Dera şehrinin güneybatısındaki Dahiyah bölgesinde çok sayıda piyade askerini topluyor. Rapor, bu birliklerin bölgedeki bina ve evlerde konuşlandırıldığını açıklıyor. SOHR kaynaklarına göre rejim güçleri, birkaç köy ve kasabayı yok etmek ve şüphelileri tutuklamak amacıyla askerlerini Daraa’nın batı kırsalına yerleştirmeye çalışıyor. Yerel kaynaklara göre, Kasım ayında Suriye rejiminin 2018 Deraa anlaşmasını ihlal ederek son iki yılda 98 kişiye işkence yaptığı ortaya çıktı.

Bugün bile SOHR aktivistleri, Dera’nın doğusundaki Doğu Gariye kasabasında kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından vurulduktan sonra bir “Hava Savunma İstihbaratı muhbirinin” yaralandığını belgelediler. Suriye Gözlemevi aktivistleri, Haziran 2019’un başlarında Dera’daki güvenlik kaosunun başlangıcından bu yana, 835’ten fazla saldırı ve suikast girişimini silah sesleri, el yapımı patlayıcılar, motosiklet bombaları ve araba bombalarının patlamasıyla belgeledi. Bu saldırı ve suikastlarda 547 kişinin hayatını kaybetti, bunlar: 12’si kadın, 16’sı çocuk 152 sivil, 246 rejimle anlaşma yapan ve rejimin güvenlik kollarında çalışan eski komutan, “uzlaşma ve yerleşim” anlaşmaları yapan 106 parti savaşçısı, Lübnan, Hizbullah ve İran güçlerine bağlı 23 Suriyeli milis, Rusya tarafından kurulan sözde 5. Kolordu’nun 24 üyesi. 2018’de Rusya, Suriye rejimiyle birlikte, binlerce muhalif ve sivile muhalefetin kontrolündeki diğer bölgelere güvenli geçiş sağlayan bir anlaşma imzalamıştı. Sonra Suriye devriminin doğum yeri olan Daraa’ya bir saldırı başlattı. Suriye, 2011 yılının başlarında Esad rejimi demokrasi yanlısı protestoculara zor kullandığından beri iç savaşla yüz yüze, harap halde.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.