islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3697
EURO
34,9815
ALTIN
2.326,16
BIST
9.090,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Suriye Rejimi Ekonomik Yıkım İçinde Çatırdıyor

Suriye Rejimi Ekonomik Yıkım İçinde Çatırdıyor

Mirat Haber Ajansı

Suriye rejiminin tam kontrolündeki bölgelerde yıllarca tanık olunmamış sahneler yaşanıyor, daha önce rejimi desteklemiş halk kesimleri bile sokaklarda yürüyor. Fiyatlarda keskin artış ve para biriminin çöküşünü protesto ediyor, bazıları Cumhurbaşkanı Beşar Esed ve iktidardaki Baas partisinin çöküşünü bile istiyor. Bugünlerde Suriye’de tüm alternatiflerin bittiğinden bahsediliyor. Yaklaşık on yıllık bir savaşın ardından ülke, yıllarca süren Batı yaptırımları ve Korona salgının ağırlığı altında ezilmekte. Hükümetin yolsuzluğu ve kavgaları ekonomik çakılmaya yol açtı. Suriye’nin dış dünya ile ana bağlantısı olan Lübnan’daki mali kriz ise daha da kötüleşti.

Suriye’ye yönelik en sert yaptırımlar bu hafta içinde yürürlüğe girmeye başladığında ülke tamamen tecrit edilmiş duruma gelecek. Esad Perşembe günü başbakan İmad Hamis’i ekonomik krizden sorumlu tutarak görevden aldı. Hamis’in başbakan olarak halefi, şu anki su kaynakları bakanı Hüseyin Arnus olacak.

Esed, halkının yüzde 80’inden fazlası yoksulluk içinde yaşarken, artık yönetim konusunda zorlanıyor. Devlet tarafından kontrol edilen bölgelerde, fiyatlar günde birkaç kez yükselmekte. Bu hafta Suriye para birimi karaborsada dolara karşı rekor düşüşle 3.500 Suriye Lirasına geriledi. Yıl başında bu sadece 700 Suriye Lirasıydı. Bunun yeni ABD yaptırımları altında katlanması muhtemel. Washington, ülkenin çatışması sırasında işlenen suçlardan Esad’ı ve üst düzey yardımcılarını sorumlu tutmakta. Yaptırımlar etkili bir şekilde dünyadaki diğer ülkelerin Suriyeli yetkililerle ya da devlet kurumlarıyla iş yapmasını ya da savaşın yıktığı ülkenin yeniden yapılanmasına destejk olmasını engelliyor. Ayrıca Suriye’de çoğunlukla Irak ve Lübnan’da kaçakçılıkla uğraşan herkesi hedef alıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.