islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4884
EURO
34,7733
ALTIN
2.491,83
BIST
9.506,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Suriye’deki İran üssünden fırlatılan füzeler Dimona nükleer reaktörü yakınında patladı

Suriye’deki İran üssünden fırlatılan füzeler Dimona nükleer reaktörü yakınında patladı

SA-5 tipi bir füze, Suriye’nin en uzun menzilli saldırısında Suriye’den Negev’e kadar uçtu. İsrail Patriot füzeleri yanıtı etkisiz kaldı. Ülkenin güneyindeki patlama, İsrail’in merkezi ve Kudüs dahil tüm ülkede hissedildi.

Mirat Haber Ajansı

İsrail ve Suriye, Şam’ın Negev Çölü’ne kadar inen gelişmiş bir karadan havaya füze fırlatmasının ardından Perşembe sabahı karşılıklı füze saldırıları gerçekleştirdi. SA-5 tipi bir füze, Suriye’nin en uzun menzilli saldırısında Suriye’den Negev’e kadar uçtu. İsrail Patriot füzeleri yanıtı etkisiz kaldı.

Ülke sarsıntıyı hissetti

Güney’de Dimona yakınlarındaki Ebu Qrenat’ta alarmlar çaldı. Suriye, İsrail Hava Kuvvetleri’nin Şam yakınlarında bombardımanına yanıt olarak füze ateşledi. İsrail, İran’ın ülkede yerleşmesini ve Lübnan’daki Hizbullah’a silah sevkiyatını önleme bahanesiyle sık sık Suriye’ye saldırıyor. Patlama, İsrail’in merkezi ve Kudüs dahil tüm ülkede hissedildi ve “evleri sallayan”, “gürültülü patlamalar” bildirildi.

Havuzda parçalar

Siyonist ordusu IDF, füzeyi engellemek için hava savunma sistemlerini harekete geçirdi, ancak girişim başarısız oldu.
İlk raporlar, patlamanın, füzenin İsrail’e ateşlenmesine yanıt veren bir Patriot füze bataryası – bir füze savunma sistemi – sonucu olduğunu gösterdi. IDF daha sonra haberleri doğruladı ve Perşembe sabahı füze parçaları Negev Aşalim topluluğunun yüzme havuzundan çıkardı.

Bir uyarı niteliğinde mi?

IDF tarafından yapılan açıklamada, İsrail topraklarına giren bir karadan havaya füze nedeniyle, hava savunma sistemleri devreye girdi. Patriot’un İsrail’in gizli nükleer reaktörünün bulunduğu yerden çok da uzak olmayan Dimona kentinin yakınına fırlatıldığı bildirildi.

Ordu, fırlatmaya yanıt olarak Suriye’de, toprağını vuran mermiyi ateşleyen de dahil olmak üzere birçok füze bataryasına saldırdığını söyledi. Suriye devlet haber ajansı, Suriye hava savunmasının Şam banliyölerindeki bölgeleri hedef alan İsrail saldırısını engellediğini bildirdi. Ancak saldırıda dört askerin yaralandığı ve bir miktar maddi hasar meydana geldiği belirtildi.

Nereden atıldığı kesin değil

Füzenin Irak’tan fırlatıldığına işaret eden çeşitli göstergeler var, diğer haberlere göre ise İsrail’in hava saldırısının ardından Suriye’nin güneyindeki Dera kentinden geldi.

IDF Sözcüsü Tuğgeneral Hidai Zilberman gazetecilere verdiği demeçte, patlamanın Suriye’den İsrail’e ateşlenen SA-5 karadan havaya füzesinin ateşlenmesi nedeniyle olduğunu ve güney Negev’de patladığını söyledi. Füzenin ateşlenmesi, İsrail’in Suriye’nin güneyindeki hava saldırıları sırasında gerçekleşti. Zilberman, füzenin herhangi bir hedefe yöneltilmediğini söyledi.Sözcüye göre İsrail, Güney İsrail’de patlayan füzeyi ateşleyen de dahil olmak üzere Suriye’de birkaç uçaksavar bataryasına çarparak SA-5’in IAF jetlerine ateşlenmesine yanıt verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.