islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4946
EURO
34,5767
ALTIN
2.498,52
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Suud Uranyumu Enerjiye de Bombaya da Yeterli

Suud Uranyumu Enerjiye de Bombaya da Yeterli

Mirat Haber Ajansı

Yakın zamanda ortaya çıkan ve yayınlanan gizli belgelere göre, Suudi Arabistan büyük olasılıkla yerli nükleer yakıt üretimi için yeterli miktarda çıkarılabilir uranyum cevheri rezervine sahip. Stokların detayları, Çinli jeologlar tarafından krallık için hazırlanan raporlarda yer almakta. Pekin Uranyum Jeolojisi Araştırma Enstitüsü (BRIUG) ve Çin Ulusal Nükleer Şirketi (CNNC), nükleer enerji işbirliği anlaşmasının bir parçası olarak uranyum rezervlerini haritalamak için Suudi Jeoloji Araştırması ile birlikte çalışıyor. Bu açıklama Riyad’ın atom silahları programına olan ilgisine dair dünyada artmakta olan endişeleri daha da yoğunlaştıracak.

Uzmanlar, Suudi Arabistan’ın yabancı tedarikçilere güvenmek yerine yurt içinde yeterli uranyum çıkarması durumunda bunun krallığa kendi silah programını oluşturma yönünde büyük bir destek sağlayabileceğini belirtiyorlar. En büyük uluslararası endişe, krallığın şeffaf olmamasından kaynaklanıyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ile 2005 yılında yapılan bir anlaşma uyarınca, Suudi Arabistan küçük miktarlarda uranyum ithalatını ve işlemesini denetimlerden kaçırabildi. Ancak Suudi Arabistan, yerel olarak uranyum çıkarma arzusunu saklamadı. 2017’de üst düzey bir yetkili, bunu bir enerji programı için nükleer yakıt üretiminde “kendi kendine yeterlilik” kavramına doğru bir adım olarak tanımlamıştı. 2019 araştırması, uranyum rezervlerinin potansiyel olarak Suudi Arabistan’a hem inşa etmek istediği reaktörler için yakıt açısından hem de gerekirse üretim fazlası ihracat açısından yarar sağlayabileceğini gösteriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.