islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5540
EURO
34,9597
ALTIN
2.449,32
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Suudi Arabistan: Aldatılan Kadınlar Boşanmak İstiyor

Suudi Arabistan: Aldatılan Kadınlar Boşanmak İstiyor

Suudi Arabistan’daki boşanmalar, koronavirüs pandemisi sırasındaki karantina altında, birçok eşin eşlerinin gizlice başka eşler edinmesi ve gizli aileleri olduğunu keşfetmesine neden olması nedeniyle sadece 2020 Şubat ayı rakamlarına göre bile %30 arttı. Diğer yandan da Şubat ayında krallık içindeki evliliklerin geçen yılın aynı ayına göre %5 arttığı, 13.000 yeni evlilik yapıldığı ve 542 çevrimiçi kayıt olduğu bildirildi. Ancak, aynı ay boşanma sayısı rekor 7.482 ‘e ulaştı ve özellikle kadınlardan gelen boşanma taleplerinde %30’luk artışa neden oldu. Suudi Arabistan’da hulle adı verilen, bir kadının kocasından boşanabileceği İslami süreçler bu dönemde yoğun yürürlükte. Boşanma, özellikle de koca tarafından zarar gördüklerini kanıtladıkları durumlarda kadınlar için de bir seçenek.

Suudi Adalet Bakanlığı, boşanma taleplerinin ve davalarının %52’sinin Mekke ve başkent Riyad şehirlerinden geldiğini söylüyor. Ayrıca gizli evlilikler yürüten eşlerinden boşanmak isteyen kadınların çoğunun ekonomik özgürlüğü olan çalışan iş kadınları, toplumdaki önde gelen kadınları ve kadın doktorlar olduğunu belirtildi. Birden fazla eş alma uygulaması olan poligami ya da çokevlilik, İslamiyette teşvik edilmese de yasal. Yasal statüsü Müslüman çoğunluktaki ülkeler arasında farklılık göstermektedir. Körfez Arap ülkelerinde yasal olmasına rağmen, Türkiye ve Tunus gibi diğer ülkelerde yasa dışıdır ve bazı çevreler tarafından uygulamalar uzun süredir tartışılarak bir kadın hakları sorunu olarak nitelenmekte.

Aynı zamanda İsrail’in Müslümanlar arasında çokevlilik uygulamasına polisye tedbirler alması sonucunda konu politikleştirildi. İsrail, Yahudi nüfusunu artırmak için çokevliliğe İsrailli Yahudiler için izin verirken Arap nüfusunu azaltmanın bir yöntemi olarak Araplara izin vermiyor suçlaması yapılmakta.

ETİKETLER: Koronavirüs
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.