islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5226
EURO
34,9004
ALTIN
2.430,41
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Filistin’de üniversiteli gençler ağır bedel ödüyor

Birzeit Üniversitesi, uzun süredir Filistin topraklarında öğrenci aktivizmi için bir merkez olmuştu. Üniversite rakamlarına göre, son on yılda 414’ün üzerinde öğrenci İsrail tarafından tutuklandı ve sorguya, yargılamaya ve idari gözaltına alındı.

Filistin’de üniversiteli gençler ağır bedel ödüyor

Birzeit Üniversitesi, uzun süredir Filistin topraklarında öğrenci aktivizmi için bir merkez olmuştu. Üniversite rakamlarına göre, son on yılda 414’ün üzerinde öğrenci İsrail tarafından tutuklandı ve sorguya, yargılamaya ve idari gözaltına alındı.

Mirat Haber Ajansı

Aralık 2019’da soğuk bir gecede, 23 yaşındaki Shatha Hassan, kardeşi Mohamed tarafından uyandırılarak İsrail ordusunun Batı Şeria’daki Ramallah kentindeki evlerini kuşattığını söyledi. İsrail güçleri eve girdi ve Ramallah yakınlarındaki Birzeit Üniversitesi’nde öğrenci eylemci olan Shatha’yı tutukladı. Bir ay sonra, Shatha’nın kardeşi, 20 yaşındaki Abd Al-Majeed, evlerine yapılan başka bir baskında tutuklandı ve bir ay boyunca Kudüs’teki Al-Maskobiya sorgu merkezinde tutuldu. İsrailli sorgulayıcılar tarafından çapraz sorgulandıktan sonra Abd Al-Majeed, Ofer askeri mahkemesi tarafından serbest bırakılmasına karar verdi. Ancak aynı mahkeme, Shatha aleyhine idari gözaltı kararı çıkardı. İdari gözaltı, İsrail makamlarına, iki ila altı ay arasında değişen cezanın bitiminden sonra bir mahkumun gözaltına alınma süresini hiçbir suçlama olmaksızın uzatmalarına izin veriyor.

Birzeit Üniversitesi, uzun süredir Filistin topraklarında öğrenci aktivizmi için bir merkez olmuştu. Üniversite rakamlarına göre, son on yılda 414’ün üzerinde öğrenci İsrail tarafından tutuklandı ve sorguya, yargılamaya ve idari gözaltına alındı. Öğrencilerin çoğu İslami bloğun öğrenci faaliyetlerine katılmakla suçlandı. Filistinli direniş grubu Hamas’ın öğrenci kolu. Birzeit Üniversitesi’nde birçok öğrencinin parçası olduğu Demokratik İlerici Öğrenci Kutbu, solcu blok da var. İsrail resmen her iki bloğu da yasadışı dernek ilan etti. Kampüste, Shatha ve iki erkek kardeşi, arkadaşlarıyla birlikte öğrenci faaliyetlerine katıldı. Şimdi hapishanede buluşuyorlar.

21 Şubat’ta Ofer askeri mahkemesi, Muhammed’e kampüsteki öğrenci etkinliği nedeniyle 14 ay hapis ve 1800 dolar para cezası verdi. Kız öğrenci, hastaneler, yetimhaneler ve yaşlı evleri ile etkinlikler düzenlemek gibi sosyal faaliyetlerden sorumluydu. Shatha, öğrenci faaliyetlerimiz nedeniyle bir gün aylarca gözaltında tutulacağımıza inanmadığımı belirtti. Bu insan faaliyetleri yüzünden suç sayılacağına inanmadı. Shatha, hapishanede, 2019 yazında tutuklanan arkadaşları Mays Abu Gosh ve Samah Jaradat ile bir araya geldi. Bugün, dört kız öğrenci ve onlarca erkek, Birzeit Üniversitesi’ndeki kampüs içi aktivizmleri nedeniyle İsrail güçleri tarafından tutuluyor. . Birzeit Üniversitesi’nde kıdemli akademisyen olan Khaleda Jarar da onlarla birlikte hapsedildi. Üç kız daha sonra 2020’de serbest bırakıldı. Resmi rakamlara göre İsrail hala 35 Filistinli kadını Damon cezaevinde tutuyor, bunlardan dördü öğrenci.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.