islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3119
EURO
35,1160
ALTIN
2.302,59
BIST
9.055,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Suudi veliaht, İsrail’in Ürdün kralını devirme planına destek verdi

Suudi veliaht, İsrail’in Ürdün kralını devirme planına destek verdi
21 Nisan 2021 11:16
A+
A-

Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman’ın İsrail’in Ürdün Kralı II. Abdullah’ı işgal altındaki Kudüs kentindeki kutsal yerlerin koruyuculuğu karşılığında devirme planını desteklediği söyleniyor.

Mirat Haber Ajansı

Lübnan’ın Al-Ahbar gazetesinin haberine göre, Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman’ın İsrail’in Ürdün Kralı II. Abdullah’ı işgal altındaki Kudüs kentindeki kutsal yerlerin koruyuculuğu karşılığında devirme planını desteklediği söyleniyor. Gazete, Ürdünlü bir güvenlik yetkilisinin Kral II. Abdullah’ı devirme girişiminin İsrail, BAE, Suudi Arabistan ve ABD’yi içeren bir plan olduğunu söylediğini aktardı. İsmi açıklanmayan yetkiliye göre, büyük ve karmaşık darbe birçok partiyi içeriyordu, ancak kral iç ve bölgesel dengeleri korurken onu sakin bir şekilde engellemeyi başardı.

Kaynak, kralın dikkatinin, askeri ve güvenlik güçlerinin hızlı hareketinin, darbenin onu ortadan kaldırma ve yerine kardeşi Prens Hamzah Bin Al-Hussein’i getirme girişimini engellediğini açıkladı. İsrail, Ürdün’ün ABD’nin Orta Doğu için yaptığı barış anlaşmasına karşı çıkması nedeniyle Kral II. Abdullah’ı devirmeyi planladı. Trump yönetiminin yüzyılın anlaşması olarak adlandırılan çabası, Amman tarafından Filistinliler için alternatif bir vatan bulma ve Ürdün Vadisi’ni İsrail’e ilhak etme planı olarak görülüyordu.

Gazete, Suudi veliaht prensin, işgal altındaki Kudüs’teki kutsal yerlerdeki vesayetin Ürdün’den Suudi Arabistan’a devredilmesi karşılığında İsrail’in planını desteklemeyi kabul ettiğini de sözlerine ekledi. ABD’nin onayıyla, Bin Salman, kraliyet mahkemesinin eski başkanı Basem Awadallah’a, aile düzeyinde iktidarın devri için gerekli hazırlıkları yapma yetkisi verirken, devrik El Fetih şefi Muhammed Dahlan, Ürdün’deki Filistinlileri ve yerel kabileleri harekete geçirmekle görevlendirildi. Rapora göre Suudi Arabistan güneydeki bazı kabileleri silahlandırdı ve gerekirse askeri harekat yapma karşılığında onlara vatandaşlık verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.