islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4768
EURO
34,8408
ALTIN
2.477,67
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Tamillerin protestosunun ardından Sri Lanka savaş anıtı yeniden inşa edilecek

Tamillerin protestosunun ardından Sri Lanka savaş anıtı yeniden inşa edilecek
Mirat Haber Ajansı

Sri Lanka hükümeti, hafta sonu yıkılan iç savaşta öldürülen Tamil sivillere yönelik bir anıtı yeniden inşa edeceğini söyledi. Hükümet daha önce yapıyı “teröristler” in anıtı olarak kınamıştı. Anıtın, 37 yıl süren savaşın sonunda 2009 yılında ezilen Tamil Tiger savaşçılarını yücelttiğini iddia ediyorlar. Ancak anıt, üniversitedeki öğrenciler tarafından savaşın sona ermesinin 10. yıldönümü münasebetiyle ve son aşamalarda öldürülen binlerce sivilin anısına dikildi.

Tamillerle geçinmek kolay değil

Muhalefet milletvekili Dharmalingam Sithadthan, üniversite yönetiminin yıkım emrini verdiğini söyledi. Sithadthan, kampüs içindeki anıtı bir buldozer ile yıkarken, kapıları kilitlediler ve polis dışarıda konuşlandırıldı. Eylem öğrencileri ve bölge sakinleri yanı sıra komşu Hindistan’daki Tamilleri de kızdırdı.

Azınlık Tamilleri, Singala’nın çoğunlukta olduğu hükümeti, savaş ölümlerini hatırlama hakkını reddetmekle suçladılar. Sri Lanka Tamilleri, Eelam Tamilleri olarak da bilinir, Seylan Tamilleri veya kısaca Tamiller, Tamil etnik grubunun üyeleridir. Bugün, Kuzey Eyaletinde çoğunluğu oluşturuyorlar, ancak aynı zamanda Doğu Eyaletinde de önemli sayıya sahip olarak yaşamlarını sürdürüyorlar.

İç savaş geçmişi

Sri Lanka 1948’de Britanya’dan bağımsızlığını kazandığından beri, çoğunluk Singala ve azınlık Tamil toplulukları arasındaki ilişkiler gerildi. Yükselen etnik ve siyasi gerilimler, 1956, 1958, 1977, 1981 ve 1983’te Singala çetelerinin gerçekleştirdiği etnik pogromlarla birlikte, Tamiller için bağımsızlığı savunan militan grupların oluşmasına ve güçlenmesine yol açtı. Ardından gelen iç savaş, 100.000’den fazla insanın ölümüne ve binlerce kişinin zorla ortadan kaybolmasına neden oldu.

Tamil Kaplanları, güçlerinin zirvesindeyken adanın üçte birini kontrol ediyordu, ancak mevcut Başkan Gotabaya Rajapaksa en üst düzey savunma görevlisiyken askeri bir saldırıda ezildiler. Şu anki başbakanın kardeşi olan Mahinda, Sri Lanka Tiger liderliğini ortadan kaldırdığında başkandı. Kamu Güvenliği Bakanı Sarath Weerasekera daha önce anıtın bir haraç olduğunu ve “hiç kimsenin ölü teröristleri anmasına izin vermeyeceğini ve verilmemesi gerektiğini” söylemişti. Ancak, Jaffna’nın iktidar partisi milletvekili Angajan Ramanathan Pazartesi günü yetkililerin anıtı aynı yerde yeniden inşa etmeyi kabul ettiklerini söyledi.

Budist ve Hindu Müslüman’a karşı

Sri Lanka’da hakim grup Busistler. Bunun ardından Tamil kökenli Hinduslar geliyor. Üçüncü grupsa ikisi arasında ezilen Müslümanlar. Son dönemde Hindistan hükümetinin de etkisiyle Müslümanlara karşı Budist ve Hindu birliğinin örneğin sığır etinin yasaklanması, ölülerin yakılması gibi konularda artması konusunda bir fikir birliği oluşmuş ve bu azınlık Müslümanların canını yakmaya başlamıştı.

Diğer Güney Asya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/guney-asya/

ETİKETLER: Sri Lanka
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.