islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5902
EURO
34,8583
ALTIN
2.494,59
BIST
9.693,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Tarıma Fiyat Hakemi Geliyor

Tarıma Fiyat Hakemi Geliyor
25 Ocak 2022 11:57
A+
A-

Türkiye’de halihazırda tarımda uygulanan ‘sözleşmeli üretim’in yasal altyapıya kavuşturulması için çalışmalar hız kazandı. Düzenlemeyle, çiftçi ile alıcı arasındaki uyuşmazlıkların daha hızlı çözümlenmesi amacıyla ‘tüketici hakem heyeti’ gibi bir modelin oluşturulması planlanıyor.

Tarım ve gıda güvenliğinin sağlanması noktasında öne çıkan sözleşmeli tarımla ilgili yasa teklifinde sona yaklaşıldı. AK Parti tarafından hazırlanacak teklifin kısa süre içerisinde Meclis’e sunulması bekleniyor.

193 BİN ÜRETİCİ VAR

Türkiye’de yasal bir mevzuatı olmamasına rağmen üretici ile sanayici arasında kendilerinin belirlediği kurallar çerçevesinde sözleşmeli üretim yapılıyor.

Tarım Bakanlığı verilerine göre, 2020 yılında yaklaşık olarak 193 bin üretici tarafından 8.7 milyon dekar alanda sözleşmeli bitkisel üretim gerçekleştirildi. Ancak zaman zaman yaşanan uyuşmazlıklar nedeniyle üretici ya da alıcı zor duruma düşebiliyor ve ticaret de yarım kalmakta.

DAHA HIZLI VE BASİT ÇÖZÜM

AK Parti kaynakları, “Diyelim ki üretici ve sanayici patateste 2 liraya anlaştı. Ancak o gün piyasada 1 liraya patates varsa, alıcı ‘ben bunu beğenmedim’ deyip malı ayırmaya kalkıyor. Ya da tam tersini düşünecek olursak, piyasada 4 liraysa bu sefer üretici patatesi vermemeye çalışıyor. Biz bu tür mağduriyetleri giderecek, hızlı karar alabilecek mekanizmayı kurmaya çalışıyoruz” dedi.

TÜRKİYE HIZLI GELİŞİR

Sözleşmeli üretimle, çiftçinin hasat döneminde pazarlama sorunu yaşamaması, sanayicinin de istediği miktar ve kalitede hammaddeye ulaşmasının sağlanması hedefleniyor. Yine öngörülebilirlik sağlanarak fiyat dalgalanmaların da önüne geçilecek. Sözleşmeli üretimle gıda enflasyonunda düşüş sağlanabileceğine dikkat çeken kaynaklar, “Sözleşmeli üretim en önemli meselelerden birisidir. Planlamayı da getirir. Bu tarz bir şey olursa, Türkiye hızlı bir şekilde gelişir” değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.