islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Tartışmalı broşürler Fas’ta dini aşırılığı teşvik ediyor

Tartışmalı broşürler Fas’ta dini aşırılığı teşvik ediyor

Fas’da dağıtılan broşürler halk tarafından öfkeyle karşılandı. Broşür Tangier kentinde dağıtıldı ve kadınların giyinme şeklini eleştirdi ve kızların ebeveynlerini ahlaksız giysiler giymelerine izin verdiği için eleştirdi.

Mirat Haber Ajansı

Fas’taki insanlar, günah işlemeye cesaret eden ve doğruluk yolundan, özellikle de kadınlardan ayrılan vatandaşlar için ağır cezalar vaat eden aşırılıkçı fikirleri destekleyen broşürlerin dağıtımına öfkeleniyor. Broşürler Tangier’de dağıtıldı, kadınların giyinme şeklini eleştirdi ve kızların ebeveynlerini ahlaksız giysiler giymelerine izin verdiği için azarlardı. Broşürlerde yansıyan bireysel özgürlüklere saygı eksikliği göz önüne alındığında, birçok vatandaş artık Fas toplumunun geniş kesimleri arasındaki dini farkındalığın derecesini sorgulamaya başladı. Fas toplumu, terörist eylemlerle ilişkilendirilmemesine ve bireysel özgürlüklerle ilgili kolektif tezahürlerle sınırlı kalmasına rağmen, dini aşırılıkta bir artışa tanık oluyor. Hespress’in bir başyazısında, bazı insanlar modern toplumların temelini oluşturan hukukun üstünlüğünü görmezden gelirken, toplumda İslam hukukunun uygulanması üzerinde vesayet talep ettiklerini ifade etti.

Gazete, Wahhabi fikirlerinin kalıntılarının hala Fas toplumunda yerleşik olduğunu ve dini işlerin yönetimini denetleyen devlet organlarının çabalarına rağmen, barış içinde bir arada yaşama meseleleriyle ilgili aşırılıkçı düşünceleriyle ikna olan bazı sosyal gruplar olduğunu da sözlerine ekledi. İslam Araştırmaları araştırmacısı Muhammad Abdel-Wahhab Rafiki’ye göre konu güvenlik açısından ele alınmalı. Bir hukuk devletinde bu tür bir davranışta tartışmaya yer yok ve modern toplumlar, hiç kimsenin diğerlerine vesayet dayatma hakkına sahip olmadığı için meseleyi halihazırda halletmiş. Ne yazık ki, bu tür davranışların, Fas’ın, insanların inançlarını diğer insanlara dayatabileceklerini düşünmelerine neden olan ithal dini fikirlerden hala muzdarip olduğunu gösterdiğini ekledi. Araştırmacı, Fas’ın bu dini aşırılık modeline karşı 2003’ten beri çok çaba sarf ettiğine dikkat çekti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.