islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3770
EURO
35,0164
ALTIN
2.325,59
BIST
9.103,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Ürdün’ün eski veliaht prensi darbe iddiasıyla ev hapsinde

Ürdünlü istihbarat yetkilileri, 16 yıl önce görevden alınan Kral Abdullah’ın üvey kardeşi Prens Hamza’nın da bağlantılı olduğu bir ağa odaklandı. Prens Hamza ev hapsinde tutulmasına rağmen darbe planı yapmak ile suçlanıyor.

Ürdün’ün eski veliaht prensi darbe iddiasıyla ev hapsinde

Ürdünlü istihbarat yetkilileri, 16 yıl önce görevden alınan Kral Abdullah’ın üvey kardeşi Prens Hamza’nın da bağlantılı olduğu bir ağa odaklandı. Prens Hamza ev hapsinde tutulmasına rağmen darbe planı yapmak ile suçlanıyor.

Mirat Haber Ajansı

Ürdünlü yetkililer, krallığın eski veliaht prensinin sarayına baskın düzenledi ve iki kıdemli yardımcıyı tutukladı. İstihbarat yetkilileri, iktidardaki hükümdar Kral Abdullah’a karşı bir darbe girişimini ortaya çıkardıklarına inanıyor. Tutuklamalar, 16 yıl önce görevinden alınan Kral Abdullah’ın üvey kardeşi Prens Hamza bin Hüseyin ile bağlantılı olduğu iddia edilen bir ağa odaklandı. Prens Hamzah bir video kaydında ev hapsinde olduğunu, evde kalması ve kimseyle temas kurmaması söylendiğini ifade etti. Avukatının konuştuğu videoda İngilizce konuşan Hamzah, herhangi bir yabancı komplonun parçası olmadığını söyleyerek iktidar sistemini yozlaşmış olmakla kınadı. Ürdün’ün askeri yönetimi, Prens Hamza’nın tutuklandığına dair haberleri yalanladı. Ancak bölgedeki ve Avrupa’daki istihbarat yetkilileri, önde gelen kraliyet ailesinin aslında ev hapsine alındığına inandıklarını belirttiler. Ürdün’ün başkenti Amman’da Prens Hamza’nın sarayına yakın yollar geç saatlerde askeri birimler tarafından kapatıldı ve polis şehrin tüm girişlerinde ve ülkenin diğer bölgelerine giden otoyollarda devriye gezdi.

Tutuklanan yardımcıların isimleri devlet medyası tarafından Şerif Hassan bin Zeyd ve Bassem İbrahim Awadallah olarak belirlendi. Bin Zaid daha önce Ürdün’ün Suudi Arabistan elçisi olarak görev yapmıştı ve 2009 yılında Afganistan’da bir El Kaide mensubu tarafından öldürülen Ürdünlü bir istihbarat görevlisinin kardeşi. Bu arada Awadallah, kraliyet sarayının başı olarak görev yapmıştı ve batılı yetkililer tarafından özellikle Kral Abdullah’a yakın olduğu düşünülüyordu.

İki aile arasında süren nüfuz mücadelesi

Bir hükümet bildirisi, iddia edilen komployu gelişmiş olarak nitelendirdi ve bölgesel bağlantıları olduğunu iddia etti. Mısır, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Irak, Lübnan ve Filistin de Arap Ligi’nin yaptığı gibi Kral Abdullah’ı destekledi. ABD dışişleri bakanlığı, Kral Abdullah’ın kilit bir ortak olduğunu ve tam desteğini aldığını belirtti. Prens Hamzah’ın annesi Kraliçe Noor, oğluna yönelik iddiayı kötü bir iftira olarak nitelendirdi ve hakikat ve adalet için dualar gönderdi. Arap dünyasının en istikrarlı ülkelerinden biri olarak görülen Ürdün’de üst düzey yetkililerin ve kraliyet ailesi üyelerinin tutuklanması nadir bir durum. Kral Hüseyin’in 1999’daki ölümünden bu yana krallığı yöneten Abdullah’ın yirmi yıllık hükümdarlığı boyunca ciddi bir organize muhalefetle karşılaştığı düşünülmemişti. Suudi Arabistan’ın Ürdün işlerine karıştığına dair haberler yaygın. Bu durum, iki kraliyet evi arasındaki on yıllarca süren nüfuz mücadelesinin bir parçası. Ürdün’ü yöneten Haşimi, yaklaşık bir asır önce Suud Hanedanı tarafından ele geçirilene kadar Mekke ve Medine gibi kutsal yerleri de kontrol ediyorlardı. Amman geçen yıl, İslam’ın üçüncü en kutsal yeri ve ailesinin meşruiyetinin önemli bir parçası olan Kudüs’teki El-Aksa camisinin Abdullah’ın velayetine yönelik tehdit önerileri üzerine bir bildiri yayınladı. Söylentiler, İsrail’in Suudi Arabistan’ın sahadaki kontrolünü ikili arasındaki daha geniş bir diplomatik anlaşmanın parçası olarak tanıyabileceği ortaya çıktı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.