islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5110
EURO
34,8958
ALTIN
2.455,36
BIST
9.889,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Tatar İlahiyatçı Nurculuk Suçlamasıyla Tutuklandı

Tatar İlahiyatçı Nurculuk Suçlamasıyla Tutuklandı
6 Mayıs 2020 12:08
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Rusya’nın Tataristan Cumhuriyeti’nde tanınmış bir İslami ilimler uzmanı olan Gabdurakhman Naumov, Rusya Federasyonu yasalarına göre yasaklı İslam grubu kategorisi olan “Nurcular’ın” Tataristan’da şubesini oluşturma ve liderliğini yapma şüphesiyle tutuklandı. Naumov’un avukatı Ruslan Nagiyev, müvekkilinin yaklaşık bir ay önce Nurcular İslam grubunun lideri olduğu şüphesiyle tutuklandığını ve hala gözaltında bulundurulduğunu söyledi. Nurculuk Rusya’da genel bir kategori ve bazen FETÖ için de kullanılsa da çoğu zaman Dağıstan başta çeşitli bölgelerde FETÖ ile ilgisi olmayan Risale-i Nur grupları için de kullanılmakta. Naumov’un hangi grubun üyesi olmakla suçlandığı belirtilmemekte.

Naumov, Tataristan’da Rus İslam Üniversitesi’nde akademisyen olarak ve Tataristan’ın başkenti Kazan’da eski bir caminin imamı olarak tanındığı için tutuklanması Tataristan toplumu için şok oldu. Bazı Tatar dini ve sivil haklar savunucuları Naumov’a destek çıktı. Nagiyev ayrıca, Tataristan’daki kolluk makamlarının, duruşması halen devam etmesine rağmen Naumov’u terör listesine eklemesini eleştirdi. Nurculuk 2008’den beri Rusya’da yasaklandı. Rus yetkililer grubun Doğu, Kafkasya, Orta Asya ve Rusya’nın Kuzey Kafkasya ve Volga bölgesindeki Türkçe konuşan bölgelerde bir İslam devletinin kurulmasını teşvik ettiğini söylüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.