islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3753
EURO
35,0555
ALTIN
2.326,55
BIST
9.096,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Tokayev’den Halka İki Dönem Sözü

Tokayev’den Halka İki Dönem Sözü

Kazakistan’da Nur Sultan Nazarbayev ve ailesinin diktatörlüğünü deviren Devlet Başkanı Tokayev, 2 dönemden fazla cumhurbaşkanı olmayacağına dair söz verdi. Tokayev, kendisine yöneltilen bir soruya da “görev süresinin uzatılması için anayasa değişikliğine de gitmeyeceğini” vurguladı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, devlet başkanı olarak iki dönemden fazla görev yapma niyetinde olmadığını ve anayasanın değiştirilmeyeceğini söyledi.

Dün akşam Kazakistan devlet telvizyonu olan Khabar 24’e konuk olan Takayev gelen bir soru üzerine şunları söyledi:

“Kazakistan’da ne kadar kalacağımı bilmiyorum ama anayasada iki dönemden fazla olmayacağının kesinlikle farkındayım. Kanunlarda, ayrıca anayasada herhangi bir değişiklik olmayacak”

Kazakistan anayasasına göre, cumhurbaşkanı beş yıllık bir süre için seçiliyor ve aynı kişi üst üste en fazla iki dönem görev yapabiliyor.

TOKAYEV, NE ZAMAN CUMHURBAŞKANI OLMUŞTU?

Kazakistan’ın iktidar partisi Nur Otan’ın Nisan 2019’da düzenlediği olağanüstü kongrede, ülkenin ilk cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, cumhurbaşkanlığı seçimine aday olarak Parlamentonun üst kanadı olan Senato Başkanı Kasım Cömert Tokayev’i seçti. Nazarbayev’in önerdiği Tokayev, 623 delege tarafından oybirliğiyle desteklendi. Haziran 2019’da Tokayev, oyların %70,96’sını alarak cumhurbaşkanı seçildi.

Tokayev, Sovyetler dönemi Rusya’sının en iyi yetiştirilen dışişleri bürokratlarından olduğu biliniyor. Hatta diplomatik tutumundan dolayı Ruslar tarafından “Çinli Tokayev” lakabı takılan devlet başkanı, darbe girişimi sırasında dik durmuş ve pragmatik davranarak Ruslardan yardım alarak Nazarbayev Ailesinin darbesini engellemişti.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.