islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3645
EURO
34,6827
ALTIN
2.395,64
BIST
10.169,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
22°C

VERGİ KAÇIRMAK GÜNAH MIDIR/ SUÇ MUDUR?

VERGİ KAÇIRMAK GÜNAH MIDIR/ SUÇ MUDUR?
19 Nisan 2024 10:00
A+
A-

Selamunaleykum.

Ülkemizde duruma göre aza da olsa vergi kaçırılması günah mıdır?

Vergi kaçıranları şikâyet etmemiz farz görevimiz olabilir mi?

Aleyküm selam…

Sorunuza İslami bir gereklilik olan  Selam ile başladığınız için teşekkür ederim.

DÜZENİMİZ LAİKTİR

İçinde yaşadığımız toplum düzen laiktir. İslam’a yer vermez.

Eğitim sistemi, hukuk düzeni ve ekonomi kuralları İslam ile çelişir. Örneğin deizmi, faiz, içki, kumar ve zinayı yasal görür. Vergi oranları de kendine özgüdür. Ama tanımadığı İslam’ın vatan ve şehitlik gibi kavramlarını kullanır. Vergi verilmesini kutsal olarak niteler.

SORGULAMA İSLAM’A DEĞİL VATANDAŞLIĞA GÖRE YAPILMALIDIR

Evet seküler/laik  bir düzende yaşıyoruz. Bu düzenin vergi yasalarını ihlal etmeyi günah olup olmama açısından değil suç olup olmama açısından değerlendirebiliriz.

İzlenen yanlış ekonomik politikalar sebebiyle yapılan gereksiz borçlandırmalarda ödenecek faizleri karşılamak için artırılan vergi oranlarına vatandaş ve de Müslüman  olarak itiraz etme hakkımızı kullanmalı, bu alandaki yükümlülüğümüzü ifa etmeliyiz.

Vatandaşlığımız gereği olarak laik düzenin lehimize olacak yasaları yanı sıra aleyhimize olacak yasalarına, dolaylı da olsa da yasal bağlılık taahhüdü sözleşmemiz var.

LAİK DÜZENDE MEŞRUİYET ÖRNEKLERİ

Laik düzende de olsa Kur’ânımızın sözleşmelerimizin gereklerini yerine getirme yükümlülüğümüz olduğu  söylenebilir. (Bak. Maide 1) Tartışılabilirse de bu konuda Hz. Yusuf’un Melik’in Dini üzerinde yaptığı uygulamalar (Yusuf 76) ve Enfal 72 meşruiyet örneği olarak görülebilir. Sonuçta değinilen  yükümlülüklerimizin çiğnenmesi günah olarak nitelenebilir.

İSLAM HER ZAMAN KULLANILABİLEĞİMİZ ARAÇ DEĞİLDİR

İslam’a göre kırkta bir ile beşte bir oranında değişen vergi oranları vardır. Bu oranları aşan vergi oranlarının adil olmadığı da  bir gerçektir.

İslam bizim her istediğimiz zaman kullanabileceğimiz bir araç da değildir.

VERGİ KAÇIRMAK YASAL OLARAK SUÇTUR

Hulâsa Laik düzende vergi  kaçırmak suçtur  ve  vergi kaçıranları ihbar etmek de vatandaşlık görevidir.

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.