islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
19°C
İstanbul
19°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C

Türkiye’de 2023 Yılı Evlenme ve Boşanma İstatistikleri

Türkiye’de 2023 Yılı Evlenme ve Boşanma İstatistikleri
22 Şubat 2024 15:30
A+
A-

Türkiye’de Evlenme ve Boşanma İstatistikleri 2023: Değişen Trendler ve Toplumsal Dinamikler

Evlenen Çiftlerin Sayısında Azalma: Pandeminin Etkisi ve İstatistikler

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayımladığı 2023 yılı evlenme ve boşanma istatistikleri, evlenen çiftlerin sayısında %1,82’lik bir azalmayı ve bununla beraber boşanan çiftlerin sayısında ise %5,79’luk bir düşüşü gösteriyor. Pandemi sürecinin sosyal hayatı nasıl etkilediği, evlilik ve boşanma trendlerini belirgin şekilde gösteriyor.

 Ortalama İlk Evlenme Yaşı ve Cinsiyetler Arası Farklar

Araştırmalar sonrasında, her iki cinsiyette de ilk evlenme yaşının arttığı gözlemlenmiştir. Geçen yıl erkekler için ortalama ilk evlenme yaşı 28,3, kadınlar için ise 25,7 olarak kaydedilmiştir. Bu durum, evlenme yaşının yükselmesiyle birlikte toplumsal normlarda da neticede bir değişimin yaşandığını gösteriyor.

 Bölgelere Göre Evlenme ve Boşanma Hızları: Kilis Öne Çıkıyor

Türkiye genelinde ilk olarak en yüksek kaba evlenme hızı binde 8,09 ile Kilis’te kaydedilmiştir. Bunun yanı sıra en düşük hız binde 4,52 ile Gümüşhane’de görüldü. Boşanma hızında ise İzmir binde 3,05 ile öne çıktı. Hakkari binde 0,36 ile en düşük boşanma hızına sahip il olarak kaydedildi. Bu veriler, bölgeler arasında evlenme ve boşanma eğilimlerinde belirgin farklılıklar olduğunu ortaya koyuyor.

Yabancı Gelin ve Damatlar: Uyruklara Göre Dağılım

Yabancı gelinlerin sayısı toplam gelinlerin %5,5’ini oluşturuyor. Bu grup içinde Özbek gelinler %12’lik oranlarıyla birinci sırada yer aldı. Damatlar arasında ise Almanlar %21,9’luk bir oranla öne çıkıyor. Bu veriler, Türkiye’deki evlenme sahnelerinin kültürel çeşitliliği ve uluslararası ilişkilerin evliliklere etkisini gösteriyor.

Boşanma ve Çocuklar: Velayet Dağılımındaki Eğilimler

Kesinleşen boşanma davaları sonucunda 2023’te velayete verilen 171 bin 213 çocuğun %74,9’u annelere, %25,1’i ise babalara teslim edildi. Boşanma süreçlerinde çocukların velayeti konusundaki bu eğilim, toplumsal dinamikler ve hukuki normlardaki değişiklikleri yansıtmaktadır.

Bu detaylı analiz, Türkiye’deki evlenme ve boşanma istatistiklerindeki değişen trendleri ve toplumsal dinamikleri gözler önüne seriyor. Pandeminin etkileri, ekonomik faktörler ve kültürel çeşitlilik, evlilik ve boşanma kararlarını etkileyen temel faktörler arasında yer alıyor.

HABER YORUM

Evlilik, nikah akdi ile kadın erkek arasında kurulan birlikteliğin adıdır.  Mensubu olmakla iftihar ettiğimiz İslam dini evliliğe büyük önem vermiş, ayet ve Hadisi şeriflerle evliliği teşvik etmiştir.

Kalıcı beraberlik adına kurulan evliliğin asıl amacı, insanda en güçlü dürtü olan cinsellik duygusunun meşru yollardan tatminidir. Temiz bir neslin idamesi için Zinayı yasaklayan yüce rabbimiz, “İçinizden evli olmayanları, köle ve câriyelerinizden de evliliğe müsait olanları evlendirin. Eğer onlar fakir iseler, Allah onları lutfuyla zengin eder. Çünkü Allah’ın lutf u keremi çok geniştir; O her şeyi hakkiyle bilir.” (Nur 32) buyurmuşlardır. Bu konuda Peygamberimiz (sav) de; “Nikah benim sünnetimdir. Kim benim sünnetimi terk ederse benden değildir” buyurarak, Nikahın önemini biz Müslümanlara vurgulamıştır.

SEKÜLER HAYAT BOŞANMALARI ARTTIRDI

Yaşadığımız despot yapıya sahip seküler hayat, bizleri İslami çizgiden ve yaşayıştan maalesef uzaklaştırdı. Hal böyle olunca da, evlenme yaşı gitgide geciktirilirken, boşanma oranları da yükseldi. Kalıcı beraberlik adına kurulan evlilikler, eşler arasında yaşanan küçük problemler dolayısıyla bile boşanmalara kadar vardı.

Ancak biz, sözü fazla uzatmayalım ve  “Evlilik ve mahremiyet” konusunda büyük çalışmalara imza atan Ali Rıza Demircan Hocamızın 21/02/2024 Tarihinde Akit TV’de yayınlanan Kürsü  programının görüntüleriyle siz değerli okurlarımızı baş başa bırakalım…

 

 

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.