islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3836
EURO
34,7708
ALTIN
2.439,83
BIST
9.999,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C

Türkiye’nin Kendi Yapay Zeka Asistanı Sahneye Çıkıyor

Türkiye’nin Kendi Yapay Zeka Asistanı Sahneye Çıkıyor
22 Ocak 2024 12:37
A+
A-

Türkiye‘nin Kendi Yapay Zeka Asistanı Sahneye Çıkıyor.

HAVELSAN, Türkiye’nin Kendi Yapay Zeka Asistanı Sahneye Çıkıyor.

HAVELSAN, savunma sanayiinde yazılım tabanlı çözümlerle öne çıkarken, “milli GPT” adı verilen yerli yapay zeka ürününü geliştirdi. Bu ürün, metin, görsel ve ses işleme yeteneklerine sahip. Ve özellikle kamu ve askeri kurumların ihtiyaçlarına yönelik veri güvenliği sağlamak amacıyla tasarlandı. HAVELSAN mühendisi Osman Kavaf, ayrıca bu projenin akademisyenlerle iş birliği içinde yürütüldüğünü söyledi. Ve ardından gelecekte daha geniş kullanım alanlarına sahip olacağını belirtti. İlk sürümün lansmanı 1 Şubat’ta yapılacak bunun yanı sıra sürüm metin işleme üzerine odaklanacak.

Türk mühendisleri, doğal dil işleme alanında yerli ve milli yapay zeka geliştirdi. Anadolu Ajansında yayınlana habere göre, HAVELSAN özellikle “milli GPT” ürünüyle dikkat çekiyor. “MAIN” adlı bu ürün, yerli ve milli yapay zekanın başlıca bir örneği.

HAVELSAN mühendisi Osman Kavaf, yapay zeka projeleri üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Yerli ve milli yapay zeka, metin, görsel ve ses işleme algoritmaları içeriyor. Kavaf, GPT modelleri üzerine bir yıl önce çalışmaya başladıklarını belirterek, bu konuda önemli bir yol kat ettiklerini açıkladı.

Verilen bilgilere göre, yerli ve milli GPT’nin ilk sürümü hazır. Kavaf, Kamu ve askeri ihtiyaçlar için veri güvenliği sağlayan bu modelin, 1 Şubat’ta tanıtılacağını söyledi. Yerli yapay zekanın yetenekleri arasında özetleme ve kod yazma da bulunuyor.

Kavaf, yerli ve milli yapay zekanın ilk etapta kamu ve askeri alanda kullanımına öncelik verileceğini söyledi. HAVELSAN’ın veri güvenliği odaklı bu projede ilerleme kaydettiğini açıkladı. Bununla beraber yerli yapay zekanın donanım seti, hassas verileri koruyacak şekilde tasarlandı.

Kavaf, yerli ve milli yapay zekanın geliştirilmesinde akademisyenlerin etkin rol oynadığına da dikkat çekti. Buna ilaveten HAVELSAN, üniversitelerle iş birliği yaparak öğrencileri projeye dahil ediyor. Yerli yapay zekanın lansmanı, donanım altyapısını güçlendirerek yapılacak.

HAVELSAN, 1 Şubat’ta yapay zeka konferansı düzenleyecek.

Kavaf, “Yerli ve milli yapay zekamızın ilk sürümü metin odaklı olacak” dedi. Yerli yapay zeka, gelecekte görüntü ve ses işleme özellikleriyle gelişecek.

HABER YORUM

Teknolojik gelişmelere ayak uydurmak adına hizmete girecek olan yerli ve milli yapay zekamız hayırlı olsun inşallah. Emeği geçen herkesi tebrik ediyor, teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Her ne kadar “Yapay zeka” konusunda çeşitli fikirler öne sürülerek,” insanlık için tehlike” olacağı konusunda fikirler öne sürülse de, ortaya çıkacak olan tehlikelerin yine yapay zeka ile aşılması mümkün olacaktır.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.