islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2535
EURO
34,6775
ALTIN
2.401,48
BIST
10.261,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Türkmen Liderin Gizemli Anayasa Değişiklikleri

Türkmen Liderin Gizemli Anayasa Değişiklikleri

Mirat Haber Ajansı

Türkmenistan’ın otoriter lideri Gurbanguly Berdimukhammedov (Kurbankulu Berdimuhammedov), ayrıntıları büyük ölçüde bilinmeyen anayasa değişikliklerini imzaladı. Devlet kontrolündeki medya 25 Eylül’de Berdimukhammedov’un yasayı Halk Konseyi ve milletvekillerinin onaylaması sonrasında imzaladığını bildirdi. Berdimukhammedov, anayasa değişiklikleri sürecini bizzat bir yıl önce başlatmış ve değişiklik tasarısının hazırlığı için kendisi tarafından kurulan bir komisyonu yönetmişti. Anayasa değişiklikerinin yeni bir parlamento kamarası açılması ve demokratikleşme yönelimi olduğu iddia edilse de ülke son derece sert bir rejimle yönetildiğinden bu pek olası görülmüyor. Bu ayın başlarında düzinelerce Türkmen vatandaş, planı protesto etmek için Washington’un yanı sıra Houston ve Pittsburgh kentlerinde mitingler düzenlediler.

Türkmen vatandaşları, sıkı bir şekilde kontrol edilen, enerji zengini ülkenin anayasasındaki kesin değişiklikler hakkında henüz bilgilendirilmiş değil. Şimdiye kadar sadece tek meclisli Meclis’in Halk Meclisi ile birleşerek iki odalı bir kurum haline geleceği biliniyor. Halk Meclisi (Halk Maslahatı) 2017 yılında bir İhtiyarlar Meclisi temelinde oluşturulmuştur. Berdimukhammedov, organın başkanı. Muhalifler, Berdimukhammedov’un anayasa değişikliklerini ömür boyu cumhurbaşkanlığı ve nihai halefini oğlu ve torunlarına bırakmak için kullanmayı planladığını iddia ediyorlar. Merhum selefi gibi onun diş hekimi olan Berdymukhammedov, iktidar üzerindeki hakimiyetini sürdürmeye yardımcı olmak için temel mallar ve kamu hizmetleri için sübvanse edilmiş fiyatlara güveniyordu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.