islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4684
EURO
34,6699
ALTIN
2.395,19
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

ÜLKEMİZE YAZIK! KALDIRIN ŞU FAİZ DÜZENİNİ…

ÜLKEMİZE YAZIK! KALDIRIN ŞU FAİZ DÜZENİNİ…
12 Nisan 2024 19:53
A+
A-

Vatanını Seven Siyasi  ve Ekonomist Yok mu?

ÜLKEMİZE YAZIK! KALDIRIN ŞU FAİZ DÜZENİNİ

Siyasiler ve ekonomistler derin bir gaflet içinde birbirlerini suçluyorlar.  Oysaki asıl bela sistemde. Ona dokunan yok. Maddeci eğitim sistemi ile insanınızı çürüttük. O da ekonomiyi çökertti. Bir devrim yapılmazsa milyonlar bedel ödemeye devam edecek. İktidarlar belki değişecek ama milletimizin kaderi değişmeyecek.

TBMM sen ne işe yararsın?

OKUYALIM:

{ Kriz devletin borcunu riske attı: Faiz hazineyi vurdu

Yanlış ekonomi politikaları, vatandaş gibi devletin borç yapısını da bozdu. Hazine, ekonomik göstergeler bozulduğu için yüksek faizle ve kısa vadeyle daha pahalı borçlandı.

11 Nisan 2024

Ekonomik kriz devletin borç yapısını da değiştirdi. Hazine, geçen yıl iç borçlanmasını döviz yerine TL ile yapıyordu. Alacaklılarına riskli değişken faiz yerine sabit faiz ödüyordu. Bu yıl TL’nin yanı sıra iç borçlanmayı dövizle yapmak zorunda kaldı. Böylece ekonomistlerin döviz ile yapılan iç borçlanma için kullandığı tanımlama olan ‘ilk günah’ devam etti. Üstelik artan enflasyon yüzünden alacaklılar TL borçlanmalarda Hazine’yi risksiz sabit yerine riski yüksek değişken faizle borçlanmaya mecbur bıraktı.

YÜZDE 45’E FIRLADI

Borçlanmanın vadesi 65 aydan 52 aya düşertü. Borçlar için ödenen ortalama faiz de yüzde 21’den yüzde 33’e çıktı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, son bir yılda faizlerin yükselmesi, dövizin artması ve ekonomiye ilişkin belirsizliklerin artmasıyla Hazine’nin iç borçlanma kalitesini daha da bozdu. Geçen yılın şubat ayı sonunda iç borç stokunun yüzde 85.6’sı sabit faiz, yüzde 14.4’ü her an artma riski taşıyan değişken faizli borçlardan oluşuyordu.

Bu yılın şubat sonunda enflasyon riski taşımayan sabit faizli borçların oranı yüzde 54.6’ya düşerken, değişken faizli riskli borçların stok içindeki payı yüzde 45.4’e fırladı. Benzer bozulma iç borcun TL ve yabancı para pozisyonunda yaşandı. Şubat 2023’ün sonunda iç borç stokunun tamamı TL cinsi paralardan oluşuyordu. Geçen bir yılda TL’ye güven azaldı, Hazine’ye borç verenlerin talebi üzerine dövizle borçlanma yapıldı. Böylece bu yılın şubat sonunda iç borç stoku içindeki yabancı para borçların payı yüzde 30.5’lik orana çıktı. TL cinsi borçların payı ise yüzde 100’den yüzde 69.5’e geriledi.

VADE DÜŞTÜ MALİYET ARTTI

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer haberine göre, faiz riski ve yabancı para riski artan Hazine’nin iç borçlanmalarının ağırlıklı ortalama vadesi de son bir yılda 65.1 aydan 51.6 aya düştü. Yani Hazine belirsizlik yüzünden daha kısa vadeyle borçlandı. TL cinsi sabit faizli iç borçlanmanın ağırlıklı ortalama maliyeti de (bileşik getiri oranı) 2023’teki yüzde 20.6 seviyesinden 2024’te yüzde 32.7 seviyesine çıktı. Yani Hazine aynı borç için daha yüksek faiz ödedi. Vadesi 12 ayda dolacak borcun iç borç stokundaki payı da bir yılda yüzde 22.5’ten yüzde 23’e çıktı.}

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.