islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5188
EURO
34,7980
ALTIN
2.420,47
BIST
9.754,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Uluslararası Atom Başkanından İran Ziyareti

Uluslararası Atom Başkanından İran Ziyareti

Mirat Haber Ajansı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) başkanı Rafael Mariano Grossi, göreve başladığı Aralık ayından bu yana İran’a ilk ziyaretinde Tahran’ı ziyaret etti. Nükleer izleme örgütü tarafından yayınlanan bir açıklamaya göre, Grossi Tahran’da üst düzey hükümet yetkilileriyle iki taraf arasındaki işbirliği ve IAEA müfettişlerine nükleer tesislere erişim hakkı verilmesi konusunda görüşmelerde bulundu. Ziyaretin amacı, IAEA’nın İran’la olan sorularını, özellikle de nükleer tesislere erişim konusunu ele almak. İran şimdiye kadar iki nükleer sahaya erişimi reddetti ve bu sahalardaki faaliyetler 2000’lerin başından itibaren IAEA’nın bunları denetlemek için hiçbir yasal dayanağı olmadığını iddia etti. Daha önce, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Avrupa ülkelerini söz konusu iki nükleer sahayı teftiş etmeye yönelik bir karar taslağı kabul etmekle eleştirmişti.

Hükümet sözcüsü Garibabadi, IAEA ile olan anlaşmazlıklara rağmen ziyaretin İran hükümetinin daveti üzerine yapıldığını söyledi. Ziyaret, 2015 İran nükleer anlaşmasına (JCPOA) ilişkin belirsizliğin artmasıyla aynı zamana denk geliyor. ABD, anlaşma kapsamındaki snapback (cezai müeyyidelerin yeniden uygulamaya konması) mekanizmasını tetikleyerek Tahran’a yönelik tüm uluslararası yaptırımları yeniden yürürlüğe koymaya çalışıyor. İran’ın 2015 öncesi yaptırımların yeniden yürürlüğe girmesi halinde, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’nı (NPT) terk etmek de dahil olmak üzere IAEA ile anlaşmadan çıkacağı ve işbirliğini sona erdireceği yönünde yaklaşımı var.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.