islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5999
EURO
34,8349
ALTIN
2.491,69
BIST
9.517,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Uzay Teleskobu Göreve Başladı

Uzay Teleskobu Göreve Başladı

10 milyar dolara mal olan James Webb teleskopu, evreni aydınlatan ilk yıldızları gösterme görevi için Dünya’dan ayrıldı.

Uzayı gözlemleyecek olan teleskop, Fransız Guyanası’ndaki Kourou uzay limanından bir Ariane roketi tarafından havaya fırlatıldı.

Yörüngeye uçuşu yarım saatten az süren teleskop, Kenya’daki Malindi’de bir yer antenine başarılı bir  doğrulayan bir sinyal gönderdi.

Adını Apollo Ay’a inişlerin mimarlarından birinin adını taşıyan Webb, Hubble teleskobunun halefi olarak kayıtlara geçti.

Bu çalışmaları takip edebilmek için  ABD, Avrupa ve Kanada uzay ajanslarıyla çalışan mühendisler, yeni gözlemevini 100 kat daha güçlü olacak şekilde inşa ettiler

Amerikan uzay ajansı (NASA) TV yorumcusu Rob Navias, roketin Dünya’dan ayrıldığı anda, “tropikal bir yağmur ormanından zamanın sınırına havalan, James Webb Evrenin doğuşuna geri bir yolculuğa başlıyor” dedi.

Teleskobun uzaya fırlatılması bütün bilim çevrelerinde büyük bir heyecanla bekleniyordu ama aynı zamanda büyük bir endişe de eşlik ediyordu. Ariene uzal roketleri arasında en güveniliri olmasına rağmen insanlar nefeslerini tutmuş teleskobun uzaya gönderilip gönderilemeyeceğini merakla beklemişlerdi.

Webb’in lansmanı, önümüzdeki altı ay boyunca karmaşık bir dizi ilk faaliyetin yalnızca başlangıcı olduğuna dikkat çekiliyor. .

Teleskop, Dünya’nın yaklaşık 1,5 milyon km ötesindeki bir gözlem istasyonuna giden yola koyuluyor.

Bu konuma seyahat ederken, Webb piyasaya sürüldüğünde benimsediği katlanmış konfigürasyondan kendini kurtarmak zorunda kalacak.

UzmanlarBill Nelson, bu konuda şunları söylüyor: “Hala işlemesi gereken ve mükemmel şekilde çalışması gereken sayısız şey olduğunun farkına varmalıyız. Ama biliyoruz ki, büyük ödülün büyük risk olduğunu biliyoruz. İşte bu da budur. bu iş tamamen bununla ilgili. İşte bu yüzden keşfetmeye cesaret ediyoruz.”

Yeni tesisin kapasitesinin temelinde 6,5 m genişliğindeki altın ayna yer alıyor. Bu altın ayna, Hubble’daki birincil reflektörden neredeyse üç kat daha genişliğe sahiptir.

Genişletilmiş optikler, dört süper hassas aletle birleştiğinde, gökbilimcilerin uzaya daha derine – ve dolayısıyla zamanda daha geriye – her zamankinden daha fazla bakmalarını sağlamalıdır.

Ana hedeflerden biri, 13,5 milyar yıldan fazla bir süre önce Büyük Patlama’dan kısa bir süre sonra kozmosu ele geçirdiği kuramsallaştırılan karanlığı sona erdiren öncü yıldızların çağı olacak.

Webb için bir başka kapsamlı hedef, uzak gezegenlerin atmosferlerini araştırmak olacak. Bu, araştırmacıların bu dünyaların herhangi bir şekilde yaşanabilir olup olmadığını ölçmelerine yardımcı olacaktır.

Gezegen astronomu ve disiplinlerarası bilim adamı Heidi Hammel, “Yepyeni bir astrofizik rejimine, yeni bir sınıra gireceğiz ve çoğumuzu James Webb Uzay Teleskobu hakkında heyecanlandıran da bu” diyor.

Açılma süreci yaklaşık iki hafta sürer. Webb’in büyük aynası odaklanmalıdır. Bu reflektörü oluşturan 18 segmentin arkasında, eğriliği ayarlayacak küçük motorlar bulunur.

Avrupa Uzay Ajansı’nın kıdemli bilim danışmanı Mark Mark McCaughrean, “Ve sonra kritik olan şey, her şeyin çok soğuması gerektiğidir” dedi.

“Bu teleskop aslında eksi 233 santigrat derecede olacak. Ancak o zaman, bu teleskopun çalışmasını istediğimiz yer olan görünürün ötesindeki kızılötesi dalga boylarında parlamayı durduracak. Ve ancak o zaman uzak Evrenin hassas resimlerini çekebilecek. ilk galaksiler ve diğer yıldızların etrafında dönen gezegenler doğdu. Yani daha gidilecek çok yol var.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.